Ingredients
Kvásek
- 55 g sójového mléka
- 18 g droždí
- 5 g cukru krystal
Ostatní ingredience
- 85 g hladké mouky
- 75 g polohrubé mouky
- 20 g cukru krystal
- 1/2 ks vanilínový cukr
- 1 ks celé vejce
- 30 g másla rozehřáté a vychladlé
- špetka soli
- 1/4 ks citronové kůry a šťávy
Na dokončení
- 1 ks vejce rozšlehané
- 1 hrst hrubého cukru
Instructions
Těsto na pletenec
- Všechny ingredience na kvásek promíchejte a nechte chvilku vykynout.
- Ostatní ingredience navažte do mísy.
- Následně přidejte kvásek a zpracujte v robotu nejprve na střední rychlost přibližně 5 minut.
- Poté zvyšte rychlost a pokračujte dalších 5 minut.
- Těsto nechte v míse a malinko pomoučněte hladkou moukou a nechte kynout alespoň 45 minut.
Práce s těstem
- Po vykynutí přendejte těsto na vál a jemně zpracujte rukou.
- Těsto rozdělte na 12 stejně váhových dílů.
- Z každého dílu vyválejte pruh dlouhý přibližně 40 – 45 cm.
- Rozdělte do 4 skupin po třech a postupujte v zaplétání dle videa (na instagramu)
- Po zapletení přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň 20 minut kynout.
Dokončení a pečení
- Troubu rozehřejte na 170°C.
- Pletenec před pečení potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubým cukrem.
- Pečte 5 minut na 170°C a následně na 165°C dle vaší trouby alespoň 35 minut.
- Po upečení nechte vychladnout.
Lenka Smetanová says
Vážená paní Dano Tuháčková,
dovolte, abych Vám vyjádřila touto cestou poděkování za uveřejněný recept na kynutý pletenec. Těsto bylo velmi chutné, pletenec se mi povedl a sklidil kladné ovace 😋. Příště ho upeču z dvojnásobného množství.
Jeho netradiční vzhled mě zaujal a doporučila jsem ho i mé dceři k zařazení do “repertoáru” na Statek Jakubov.
Přeji Vám stálé sladké úspěchy ve Vašem podnikání.
S pozdravem L. S.
Marzicake says
Dobrý den, tak to mě těší. V cukrařině nepodnikám, ale je to můj největší koníček. I Vám přeji mnoho úspěchů v pečení.