Go Back

Ingredients
  

Kvásek

  • 55 g sójového mléka
  • 18 g droždí
  • 5 g cukru krystal

Ostatní ingredience

  • 85 g hladké mouky
  • 75 g polohrubé mouky
  • 20 g cukru krystal
  • 1/2 ks vanilínový cukr
  • 1 ks celé vejce
  • 30 g másla rozehřáté a vychladlé
  • špetka soli
  • 1/4 ks citronové kůry a šťávy

Na dokončení

  • 1 ks vejce rozšlehané
  • 1 hrst hrubého cukru

Instructions
 

Těsto na pletenec

  • Všechny ingredience na kvásek promíchejte a nechte chvilku vykynout.
  • Ostatní ingredience navažte do mísy.
  • Následně přidejte kvásek a zpracujte v robotu nejprve na střední rychlost přibližně 5 minut.
  • Poté zvyšte rychlost a pokračujte dalších 5 minut.
  • Těsto nechte v míse a malinko pomoučněte hladkou moukou a nechte kynout alespoň 45 minut.

Práce s těstem

  • Po vykynutí přendejte těsto na vál a jemně zpracujte rukou.
  • Těsto rozdělte na 12 stejně váhových dílů.
  • Z každého dílu vyválejte pruh dlouhý přibližně 40 - 45 cm.
  • Rozdělte do 4 skupin po třech a postupujte v zaplétání dle videa (na instagramu)
  • Po zapletení přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň 20 minut kynout.

Dokončení a pečení

  • Troubu rozehřejte na 170°C.
  • Pletenec před pečení potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubým cukrem.
  • Pečte 5 minut na 170°C a následně na 165°C dle vaší trouby alespoň 35 minut.
  • Po upečení nechte vychladnout.