Ingredients
Kvásek
- 55 g sójového mléka
- 18 g droždí
- 5 g cukru krystal
Ostatní ingredience
- 85 g hladké mouky
- 75 g polohrubé mouky
- 20 g cukru krystal
- 1/2 ks vanilínový cukr
- 1 ks celé vejce
- 30 g másla rozehřáté a vychladlé
- špetka soli
- 1/4 ks citronové kůry a šťávy
Na dokončení
- 1 ks vejce rozšlehané
- 1 hrst hrubého cukru
Instructions
Těsto na pletenec
- Všechny ingredience na kvásek promíchejte a nechte chvilku vykynout.
- Ostatní ingredience navažte do mísy.
- Následně přidejte kvásek a zpracujte v robotu nejprve na střední rychlost přibližně 5 minut.
- Poté zvyšte rychlost a pokračujte dalších 5 minut.
- Těsto nechte v míse a malinko pomoučněte hladkou moukou a nechte kynout alespoň 45 minut.
Práce s těstem
- Po vykynutí přendejte těsto na vál a jemně zpracujte rukou.
- Těsto rozdělte na 12 stejně váhových dílů.
- Z každého dílu vyválejte pruh dlouhý přibližně 40 – 45 cm.
- Rozdělte do 4 skupin po třech a postupujte v zaplétání dle videa (na instagramu)
- Po zapletení přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň 20 minut kynout.
Dokončení a pečení
- Troubu rozehřejte na 170°C.
- Pletenec před pečení potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubým cukrem.
- Pečte 5 minut na 170°C a následně na 165°C dle vaší trouby alespoň 35 minut.
- Po upečení nechte vychladnout.
Vážená paní Dano Tuháčková,
dovolte, abych Vám vyjádřila touto cestou poděkování za uveřejněný recept na kynutý pletenec. Těsto bylo velmi chutné, pletenec se mi povedl a sklidil kladné ovace 😋. Příště ho upeču z dvojnásobného množství.
Jeho netradiční vzhled mě zaujal a doporučila jsem ho i mé dceři k zařazení do “repertoáru” na Statek Jakubov.
Přeji Vám stálé sladké úspěchy ve Vašem podnikání.
S pozdravem L. S.
Dobrý den, tak to mě těší. V cukrařině nepodnikám, ale je to můj největší koníček. I Vám přeji mnoho úspěchů v pečení.