Sladké rohlíky sypané mákem. To je má vzpomínka z dětství. Dlouho jsem zkoušela a kombinovala ingredience tak, abych pocítila tu správnou chuť. Bylo to těžké, protože vzpomínky jsou spojené i s chutí másla, medu nebo džemu, které sladký rohlík doplňovaly. Chutí se trochu podobají croissantu, ale vzhledem a odlupováním těsta ani náhodou. A na rozdíl od croissantů se loupáky nikdy necukrují. To proto, aby vynikl jejich hladký vzhled. Nově žádný mák, jen hrubý cukr a místo medu, který používala má babička, javorový sirup.
Ingredients
Rozkvas
- 1/2 kostičky čerstvého droždí
- 3 lžíce javorohové sirupy
- 100 g vody
- 2 lžíce hladké mouky
Zbývající ingredience
- 95 g másla pokojové teploty
- 100 g cukr krystal
- 1 vejce
- špetka soli
- 95 g vody
- 300 g hladké mouky
K dokončení
- 1 ks rožlehané vejce
- hrubý cukr na posyp
- 10-12 plátků másla
Instructions
- Nejprve si připravte rozkvas a nechejte jej chvilku v teple zvětšit objem (vykynout).
- Mezi tím navažte v míse od robotu zbývající ingredience. Následně přidejte i rozkvas. Zapněte robot na střední rychlost a nechte těsto zpracovat nejméně 6 minut. Těsto musí být hladké a nelepivé. Poté jej nechte přikryté vykynout.
- Rozdělte na 10 – 12 váhově stejných dílů. Každý rozvalujte do tvaru trojúhelníku.
- Dlouhou stranu zatočte dvakrát ke špici. Konce rohlíků malinko stočte a nechte 15 minut vykynout na plechu s pečícím papírem.
- Nakonec každý rohlík potřete rozšlehaným vejcem, posypte hrubým cukrem a na každý položte uprostřed slabý plátek másla. Pečte v předehřáté troubě na 185°C 15 – 20 minut.
Napsat komentář