Potřebujete-li nějakou sladkou rychlovku. Tak to jste tu správně. Bude vám stačit i necelá půl hodinka a pár ingrediencí, které má každá z nás většinou doma. S mini koblížky budete za hvězdu a věřte, že každý bude od vás tento recept chtít. Nenechte se ale zmást názvem. Tento druh mini koblížků není s náplní, ale jen posypaný cukrem.
Nedávno se mě ptala jedna známá, jestli se jedná vůbec o koblížek a nebo o vdolek. Dnešní doba a tím i neustálé hledání něčeho nového, nám trochu vnáší do koblížků a vdolků chaos. Takže je libo vdolek nebo koblížek? Proto jen tak pro informaci… Těsto je totiž až na pár experimentů posledních let stejné.
Koblihy se smaží, ale vdolky nemusíte vždy péct v troubě, ale také je můžete usmažit. Vdolek jen vždy něčím zdobíte a to z vrchu. Marmeláda, šlehačka, ale i tvrdý strouhaný tvaroh. Vdolek je většinou průměrem větší. Pamatujete také jako já vdolky z jídelen?
Kobliha je také z kynutého těsta, ale vždy se smaží (většinou na sádle). Olej se moc vsakuje a pak je kobliha dost mastná, takže raději například Ceres Soft, nebo sádlo. Kobliha má tvar koule, nebo zploštěné koule a je uvnitř s náplní. Jiný kraj, jiný zvyk a proto se můžete setkat s marmeládou, čokoládou, pudinkem. Původně však byly plněné mákem a medem. Tomuto těstu je podobná americká kobliha nazvaná donut, která nemá náplň, ale díru uprostřed. Připomíná prstýnek nebo náramek. A protože je tahle varianta tolik oblíbená, mnoho cukrářek začalo zkoušet jiné recepty koblížků a to bez náplní. Už jsem jich vyzkoušela opravdu hodně. Běžné kynuté, ale i nekynuté, se šlehačkou, nebo i s tvarohem. Moje oblíbená varianta je se zakysanou smetanou 12%. Budete mile překvapeni… 🙂
Ingredients
Těsto
- 1 ks vejce
- 2 lžíce krystal cukru
- 1-2 lžíce rumu
- 1 špetka soli
- 180-200 g zakysané smetany
- 200 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Na smažení
- sádlo
Instructions
- Vše zpracujte v jemné těsto, ze kterého tvoříte malé kuličky velikosti 1,5 cm. Nechejte chvilinku na vále.
- Mezitím si v kastrůlku rozehřejte sádlo a smažte dle velikosti kastrůlku tak po 10 – 14. Po první várce zjistíte, že smažením kuličky naběhnou. Otáčejte a nahnědlé vyndejte na talíř s ubrouskem.
- Postupně přendejte na tác a trochu pocukrujte.
- Z těsta můžete vytvořit i mini donuty.
Napsat komentář