Musím přiznat, že svatební koláče jsem znala vždy maličké. Proto pro mě zadání soutěže “Peče celá země” byla prostě výzva. Zkusit si svatební koláče jiné, než jsem byla doposud zvyklá péct, mě opravdu lákalo. Těsto je opravdu velmi jemné a dobře se s ním pracuje. Při práci není ani potřeba podsypávat moukou. Překvapující je i chuť. Jemná a chuťově příjemná.
Ingredients
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 220 ml plnotučného mléka
- 100 g krupicového cukru
- 30 g čerstvého droždí
- 150 ml rostlinného oleje
- 4-5 kusů žloutků
- 1 ks kůra z citrónu
Maková náplň
- 200 ml plnotučného mléka
- 100 g mletého máku
- 65 g krupicového cukru
- 1 ks kůry z citrónu
- 35 g rozdrcených piškotů
- 2 lžíce rumu
- 6 ks višní
Ořechová náplň
- 100 ml plnotučného mléka
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 60 g krupicového cukru
- 30 g rozdrcených piškotů
- 7 g vanilkového cukru
- 1 špetka skořice
- 2 lžíce rumu
- 12 kousků vlašských ořechů
Tvarohová náplň
- 250 g měkkého tvarohu v pozlátku
- 65 g krupicového cukru
- 7 g vanilkového cukru
- 1 ks žloutku
- kůra z citrónu dle chuti
Povidlová náplň
- 120 g švestkových povidel
- špetka mleté skořice
- 1 lžíce rumu
- perník na strouhání v případě zahuštění
Drobenka
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g krupicového cukru
- 70 g másla
Na dokončení před pečením
- 1 ks rozšlehané vejce
- 2 lžíce mléka
Na dokončení po upečení
- 50 g másla
- 7 g vanilkového cukru
- 50 ml rumu
Instructions
Těsto
- Do vlažného mléka dáme cukru a rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek.
- Prosátou mouku smícháme se solí.
- K vzešlému kvásku přidáme žloutky, olej a citronovou kůru, dobře promícháme a vlijeme do mísy s moukou. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 36 stejných kousků (cca 30 gramů na kus), každý vyválíme do malé kuličky a necháme ještě pár minut zakryté utěrkou kynout.
Maková náplň
- Mléko dáme do rendlíku a přivedeme k varu. Přisypeme mák a za stálého míchání na mírném ohni pár minut povaříme.
- Vmícháme cukr a odstavíme z kamen. Přidáme citronovou kůru a necháme vychladnout. Nakonec vmícháme piškotové drobečky a přidáme rum dle chuti.
Ořechová náplň
- Mléko svaříme společně s oběma cukry, přidáme mleté ořechy a za stálého míchání chvilku povaříme.
- Odstavíme, necháme vychladnout, pak vmícháme mleté piškoty a skořici. Nakonec přilijeme podle chuti rum.
Tvarohová naplň
- Všechny suroviny společně promícháme.
Naplnění a dokončení
- Troubu předehřejeme na 190 °C (horní a spodní ohřev), plechy vyložíme pečicím papírem.
- Nakynuté bochánky vytvarujeme do placičky a do každé dáme lžičku vybrané náplně.
- Zabalíme, spoje dobře přimáčkneme a spojem dolů položíme na plech. Opět lehce prsty rozmáčkneme na placičku a tvarujeme podle typu náplně. Pomažeme vajíčkem rozšlehaným s kapkou mléka a dozdobíme.
- Makové kytičky – koláček po celém obvodu několikrát lehce nastřihneme do kytičky, posypeme drobenkou a do středu dáme višni.
- Ořechové čtyřlístky – koláček vytvarujeme do tvaru čtyřlístku, doprostřed dáme kousek vlašského ořechu a posypeme lehce drobenkou.
- Tvarohovo-povidlové koláčky – koláček uprostřed lehce promáčkneme, do důlku dáme lžičku povidel a zasypeme drobenkou.
- Koláče pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Ihned po upečení je potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a vanilkovým cukrem.
Napsat komentář