získaly v naší rodině a mém okolí takovou oblibu, že nečekáme až bude nějaká svatba, ale peču je docela pravidelně. Minimálně 1 až dvakrát v měsíci zadělám těsto a jakmile vykyne, vytvářím jednu malou kuličku za druhou. Tvarohové nesmí chybět. Povidlové, jablkové a nebo jen tak s jednou malinou. Svatební koláček by měl být pro dospělé něco jako jednohubka.
Equipment
- Cukrářské, zdobící sáčky díky kterým se vám budou koláčky lépe plnit. Pečící papír a plechy.
Ingredients
Ingredience na kynuté těsto
- 200 ml mléka
- 50 ml smetany 40%
- 4,2 g čerstvého droždí 1 kostička
- 60 g cukru krystal
- 2 sáčky vanilínového cukru
- 1 špetka soli
- 3 ks žloutky
- 140 g máslové Hery nebo másla
- 1/2 ks citronové kůry i citronové šťávy
- 210 g hladké mouky používám Předměřickou mouku
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžíce rumu
Na potření a posyp
- 1 ks rozšlehané vejce
- 2 hrsti žmolenky 1 díl moučkový cukr, 1/2 polohrubá mouka, 1 lžíce změklého sádla
- moučkový cukr na posyp
Náplně
- švestková povidla, jablková povidla, tvaroh Tvarohová náplň – tvaroh(v pozlátku) 1 vanilínový cukr+ 1 žloutek
Na dokončení
- Brusinky, mandle, drcené pistácie nebo jiné ořechy
Instructions
Příprava
- Před zpracováním těsta si připravte všechny náplně, žmolenku a rozšlehejte vejce.
- Náplně si přendejte do zdobících cukrářských sáčků. Také si připravte pečící papír na plechy.
Těsto
- Mléko a smetanu zahřejeme, aby byla vlažná a přidáme droždí.
- Žloutky, máslo, sůl a cukry utřeme a přidáme kůru a šťávu z citronu.
- Poté spojíme s mlékem a dochutíme rumem.
- Nakonec zapracujeme postupně obě mouky.
- Necháme alespoň jednu hodinu kynout.
- Poté vyklopíme na vál a jemně propracujeme v hladké těsto, ze kterého děláme malé kuličky o hmotnosti přibližně 7 g. Pokládáme na plech s pečícím papírem.
- Jakmile poskládáte celý plech, do každého kolečka udělejte důlek. Buď malou skleničkou, nebo nějakou jinou pomůckou. Já používám mini lahvičku.
Dokončení
- Všechny koláčky před naplněním potřete rozšlehaným vajíčkem a plňte dle chuti. Povidel nedávejte moc. To, aby nevytékaly mimo koláček až moc.
- Doplňte o mandle, brusinku nebo jiný oříšek a posypte žmolenkou
- Pečeme ve předehřáté troubě na 165°C do světlého zhnědnutí.
- Po vychladnutí jemně pocukrujte.
Napsat komentář