Vždycky, když nevím, co bych měla péct a na co mám vlastně chuť, kynuté těsto nikdy nezklame. Občas ho obměním tím, že místo mléka použiji smetanu a nebo mléko sójové. Někdy změním gramáže a jindy zas přidám více rumu nebo citrónové kůry. A ovoce? Někdy je kyselejší, jindy sladší, ale vždy udělá tu nejlepší chuť. I po improvizaci jsou koláče vždy jemné, měkoučké a chuťově skvělé. Tak ho zkuste a uvidíte….
Ingredients
- 2 ks žloutků
- 70 g cukru krystal
- 1 sáček vanilínového cukru
- 1 špetka soli
- 1/2 ks citrónu – jen kůra
- 2 lžíce rumu
- 120 g másla pokojové teploty
- 200 g smetany 12%
- 40 g droždí
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
Žmolenka
- 70 g sádla
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 4 lžíce moučkového cukru
Tvarohová náplň
- 250 g tvarohu v pozlátku (je pevnější)
- 1 ks žloutku
- 1 sáček vanilínového cukru
Na dokončení
- rybíz
- 1 ks rozšlehané vejce s 1 lžící smetany (nemusí být)
- plátky mandlí dle chuti
Instructions
Těsto
- Žloutky, cukr, máslo, sůl a citrónovou kůru utřete
- Přidejte rum.
- Smetanu malinko zahřejte a přidejte droždí. Dobře promíchejte a následně zapracujte do žloutků.
- Nakonec zapracujte postupně obě mouky.
- Těsto nechte v míse, přikryjte utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě.
Žmolenka
- Všechny suroviny spojte rukou.
Tvarohová náplň
- Tvaroh utřete s cukrem a žloutkem a přendejte do sáčku se zdobící špičkou.
Dokončení
- Vykynuté těsto dejte na vál a jemně zpracujte rukou.
- Následně rozdělte na 3 váhově stejné díly.
- Na plech s pečícím papírem vyválejte koláč, který bude mít 1 cm okraj.
- Následně potřete rozšlehaným vajíčkem
- Rybíz a tvaroh nanášejte dle fantazie a poté posypte žmolenkou a mandlemi.
- Nakonec pečte v předehřáté troubě na 165°C do zhnědnutí krajů koláče.
- Po upečení a vychladnutí můžete malinko pocukrovat.
Napsat komentář