Poslední dobou trochu zapomínám na focení pečiva. A přitom je na čerstvé pečivo, tak nádherný pohled. A to se raději nebudu rozepisovat o vůni, která vždy úžasně provoní celý náš dům. Proto druhá výzva soutěže Peče celá země, byla jasná. Upéct rohlíky a housky z podmáslí mě lákalo. Už mám totiž vyzkoušeno několik receptů, ale tento ještě ne. A výsledek? Skvělý. Určitě je také vyzkoušejte, budete překvapeni tou jemnou chutí. Dovoluji si zveřejnit celý recept z pořadu, protože opravdu stojí za to. A jestli si rohlíky namažete ochuceným máslem, nebo neochuceným a doplníte med nebo džem, je už jen na vás.
Ingredients
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 260 g podmáslí
- 40 g másla pokojové teploty
- 20 g čerstvého droždí
- 15 g krupicového cukru
- 10 g mořské soli
Na dokončení
- voda na postříkání
- 50 g máku na posyp
- 50 g kmínu na posyp
Instructions
Těsto
- Trochu jsem si zjednodušila přípravu. Všechny ingredience dejte do mísy a v robotu zhruba 8-10 minut zpracovávejte..
- Těsto by mělo být pevné, hladké a nelepivé. Přikryjte utěrkou a nechte kynout
Tvarování a pečení
- Po zdvojnásobení objemu těsto zvažte a rozdělte na 12 stejně váhových kousků.
- Vytvarujte z nich 6 housek (na ty najdete návod na Instagramu) a 6 rohlíků (těsto vyvalujte do trojúhelníku a následně stočte do špice).
- Vyskládejte na plech s pečícím papírem a přikryjte utěrkou. Nechte kynout alespoň 15 minut.
- Troubu rozehřejte na 240 stupňů (horní a spodní ohřev).Do spodní části trouby dejte plech s vodou – pro vytvoření vlhkosti. Nechcete-li dělat postačí i pečení na horkovzduch.
- Vykynuté pečivo postříkejte vodou, posypte kmínem a mákem a dejte péct na 15 minut.
- Ihned po upečení znovu postříkejte vodou. Pečivo pak zůstane lesklé.
Napsat komentář