Jak už jsem psala v jednom ze svých příspěvků, kváskové pečení je prostě hitem dnešní doby. A tak není divu, že to dostihlo i mě. Musím přiznat, že domácí kváskový chleba s džemem nebo medem je absolutně skvělá sladkost Nedá se vůbec srovnávat s koupeným chlebem koupeným v supermarketu. A proto směle do toho a nebát se i nezdarů. 🙂 Výborný je škvarkový chléb, ale ten se k té naší domácí marmeládě moc nehodí. Proto začneme s receptem zcela jiným.
Vyzkoušela jsem jak ošatku s miskou na kynutí a formu na pečení kulatého chleba z Tescomy, tak ošatky objednané z internetu. Všechno funguje super. Takže se nemusíte ničeho obávat.
Jestliže si nechcete kvásek založit sami, najděte si na internetu kváskovou mapu a v ní si vyhledejte někoho z vašeho okolí, koho můžete o kvásek požádat. A nebo můžete využít skvělé informace na facebooku ve skupině PečemPecen. Informace absolutně skvělé od všech, kteří si kváskové pečení oblíbili.
Ingredients
Kvásek
- 2 lžíce kvásek ze skleničky
- 150 g žitné mouky
- 150 g vody
Zbývající ingredience
- 1 lžíčka soli
- 250 g vody
- 250 g pšeničné chlebové mouky
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 50 g žitné mouky
- 1 lžička kmínu
Na dochucení
- máslo, džem, marmeláda
Instructions
Kvásek
- Všechny ingredience dobře promíchejte a nechte 12 hodin přikryté na kuchyňské lince. Nejlépe přes noc.
- Ráno si odeberte 2 lžíce do čisté skleničky a dejte do lednice. Takto vám kvásek vydrží i přes týden. Můžete ho malinko přikrmit lžičkou pšeničné mouky a lžičkou vody.
Zadělání chleba
- Všechny zbývající ingredience navažte do mísy a přidejte ke kvásku.
- Vše zpracujte v robotu minimálně 8 minut v hladké těsto.
- Nechte v míse kynout až 3 hodiny. V průběhu kynutí 2-3 krát těsto přeložíte. Na závěr dobře zpracujte a nechte kynout v ošatce dokud těsto nezaplní celý prostor ošatky.
Pečení
- Překlopte chléb na kámen (na pečení pizzy) pokrytý pečícím papírem a do trouby dolů dejte malý kastrůlek s trochou vody.
- Pečete nejprve na 230°C tak 5-8 minut. Poté snižte na 190°C a pokračujeme ještě dalších 35 – 40 minut. Pečení je opravdu jiné dle trouby.
- Krájejte až po vychladnutí.
- Na dochucení využijte džem, med, nebo jen máslo.
Napsat komentář