Ingredients
Kvásek
- 25 g droždí
- 40 g mléka
- 10 g hladké mouky
- 7 g cukru krystal
Další ingredience na těsto
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 35 g cukru krystal
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 ks vejce
- 1/2 ks šťávy a kůry z citrónu
- 1/4 ks šťáva z pomeranče nemusí být
- 75 g Hery máslové rozehřáté (vlažné)
- 1 špetka soli
- 70 g mléka
Na dochucení
- 2 lžíce rumu
- 1 hrst brusinek
- 1 ks rozšlehaného vejce
- plátky mandlí a třtinový cukr na posyp
- moučkový cukr na posyp nemusí být
Instructions
Kvásek
- Všechny ingredience promíchejte a nechte alespoň 20 minut vykvasit.
Těsto
- Brusinky namočte na chvilku do rumu.
- Veškeré ingredience, brusinky s rumem a následně i krásek navažte do mísy.
- Zpracovávejte v robotu alespoň 8 minut na střední rychlost a 1 minutu na vyšší.
- Přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Prostě do zvětšení objemu.
- Jestliže bude i po vykynutí těsto řidší, zapracujte na vále trochu hladké mouky. Záleží na kvalitě surovin.
- Těsto rozválejte do trojúhelníku, který následně stáčejte od nejdelší strany k cípu. Ten vložte pod stočený pruh těsta.
- Oba konce stočte do tvaru měsíce – k sobě.
- Měsíc přikryjte suchou čistou utěrkou a nechte 30 minut kynout.
Dokončení
- Po vykynutí potřete měsíc rozšlehaným vejcem. Posypte mandlemi.
Pečení
- Troubu rozehřejte na 165°C a pečte dle vaší trouby minimálně 30 minut.
- Upečení zkuste vpichem špejle. Bude-li stále zalepená od těsta, pokračujte v pečení.
Před konzumací
- Po upečení nechte měsíc vychladnout a následně pocukrujte moučkovým cukrem.
Napsat komentář