Ingredients
- 25 g droždí
- 110 ml smetany
- 70 g cukru krystal
- 80 g Hera máslová
- 2 ks žloutky
- 2 -3 lžíce rumu
- 2 lžíce brusinek (nebo dle chuti i více)
- 1/4 šťáva a kůra z citronu
- špetka soli
- 260 g hladké mouky
Na dokončení
- 1 lžíce loupaných plátků mandlí
- 1 ks rozšlehané vajíčko na potření
- 1 lžíce hrubého ozdobného cukru
Instructions
- Nejprve se zaměřte na kvásek, který vytvoříte ze smetany, droždí a 1 lžičky cukru. Nechte alespoň 20 minut zvětšit objem.
- Mezitím utřete tuk, cukr a žloutky. Přidejte sůl, kůru a šťávu z citronu, brusinky a rum. Do této hmoty pomalu a za stálého míchání přilijte kvásek.
- Nakonec zapracovávejte hladkou mouku. Nechte v míse kynout i necelou hodinu
- Po vykynutí ještě jednou zpracujte na vále a vytvořte bochánek. Ten můžete péci buď jen na plechu s pečicím papírem, nebo pečicí papír vložte do dortové formy. Pak je bochánek vyšší a trochu jiný než ten, který koupíte v supermarketech.
- Pomažte rozšlehaným vejcem. Posypte nasekanými mandlemi na plátky a hrubým cukrem.
- Prvních 10 minut pečte v předehřáté troubě na 180 °C a následně 40 minut na 165 °C. Zkuste vpichem špejle. Když není zalepená, máte upečeno. Nekrájejte horké.
- Po upečení můžete potřít rumem. Nechte vychladnout a nakonec pocukrujte moučkovým cukrem.
Napsat komentář