Kdo by v Čechách neochutnal obložený chlebíček, jako by snad tady u nás ani nebyl. Musím přiznat, že si ani nedokážu představit pravou českou oslavu bez těch našich chlebíčků. A domácí chlebíčkové veka? Ta povýší váš chlebíček někam podstatně výš. Je jemná, měkká a její příprava je jednoduchá a rychlá.
Vzpomínám na chvíle, kdy mi ji babička potírala máslem a marmeládou. Snad by se nezlobila, že jsem malinko upravila její letitý recept.
Ingredients
Ingredience na těsto
- 330 g hladké mouky
- 90 g sójového mléka
- 90 g vlažné vody
- 40 g Hera máslová pokojové teploty
- 14 g čerstvého droždí
- 8 g soli
Kynutí
- 1 lžíce olovového oleje na vytření mísy před kynutím
Na dokončení
- 1 ks rozšlehaného vejce
Instructions
Těsto
- Všechny ingredience navažte do mísy.
- Zpracovávejte v robotu na střední rychlost 8 -10 minut.
- Těsto vyjměte z mísy, kterou následně vytřete olejem.
- Poté nechte 45 minut v míse kynout a to přikryté utěrkou.
- Po znásobení objemu vyklopte na vál.
- Můžete těsto vyválet a následně srolovat do tvaru veky, nebo jen zpracovat do tohoto tvaru. (Já využívám druhou možnost.)
- Veku položte na plech s pečícím papírem a nechte pod utěrkou kynout alespoň půl hodiny.
- Před pečením celou veku potřete rozšlehaným vejcem.
Pečení
- Troubu rozehřejte na 180°C a pečte dle vaší trouby 35 – 40 minut.
- Před krájením nechte vychladnout.
Napsat komentář