Letošní Velikonoce jsem si řekla, že nebudu dělat vůbec nic. Žádné pečení, výzdoba, úklid, jen odpočinek. No a nakonec jsem se zas jako vždy rozjela a upekla kytičky a 4 mazance. Bez kynutého fešáka by prý nebyly ty správné Velikonoce… Musím ale uznat, že už si to pečení čím dál tím víc ulehčuji. A ono to funguje.
Ingredients
Kvásek
- 25 g čerstvého droždí
- 110 g mléka
- 70 g cukru krystal
- 1 lžíce hladké mouky
Další ingredience na těsto
- 220 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1 ks vejce
- 1 ks žloutek
- 80 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce rumu
- 1/2 ks citrónové kůry a šťávy
- 1 špetka soli
- 1 hrst brusinek
Na dokončení
- 1 ks rozšlehané vajíčko
- 1 lžíce smetany
- 1 hrst plátků mandlí
- hrubý ozdobný cukr
- 1 lžičku moučkový cukr na posyp bochánku
Instructions
Postup
- Nejprve si připravte kvásek a nechte zvětšit objem.
- Mezi tím si navažte do mísy další ingredience na těsto (mimo brusinek).
- Přidejte kvásek a vše zpracujte v robotu minimálně 10 minut.
- Poté zapracujte brusinky a nechte hodinku kynout přikryté utěrkou na kuchyňské lince.
- Po vykynutí připravte plech s pečícím papírem. Uhlaďte bochánek a nechte ještě 15 minut kynout na plechu přikryté utěrkou.
- Rozehřejte troubu na 175°C a rozšlehejte vejce, kterým potřete bochánek.
- Nakonec bochánek posypte plátky mandlí a ozdobným cukrem.
- Pečte 40 minut na 175°C. Upečení zjistíte vpichem špejle. Nesmí být ulepená od těsta.
- Po upečení nechte bochánek vychladnout a až poté ho slabě pocukrujte.
Napsat komentář