Jak na tuhle sladkost? Jednoduše. Milujete-li čokoládu a současně vánočku, jste na správném místě. Ale pozor, vánočku nečekejte. Ta chuť je opravdu jiná… A pro ty, kteří čokoládu až tak nemusí. Tak ji prostě vynechejte a nechte cop bez kakaa. Přidáte místo něj jen o trochu hladké mouky navíc. Takže volba je na vás. Ale dle mého čokoládový cop stojí za ochutnání.
A jak na zapletení copu? Snažila jsem se ten postup trochu popsat, ale bude lepší, když mrknete na malé video. 🙂
Ingredients
Kvásek
- 110 g sójového mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 5 g hladké mouky
- 10 g cukru krystal
Ostatní ingredience na těsto
- 150 g hladké mouky
- 140 g polohrubé mouky
- 1 a 1/2 zarovnané lžíce kakaa
- 35 g cukru krystal
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 ks šťávy a kůry z citrónu
- 1 ks vejce
- 70 g Hery máslové rozehřáté, vychladlé
- 1 špetka soli
Na dochucení
- 8-10 tyčinek hořké čokolády k pečení nasekané nožem (Callebout)
- 1 ks rozšlehané vejce na potření před pečením a posypem
- 1 hrst ozdobného cukru na posyp před pečením
Instructions
Kvásek
- Všechny ingredience promíchejte a nechte vykvasit alespoň 15 minut.
Těsto
- Všechny ingredience na těsto a současně i kvásek dejte do mísy.
- V robotu zpracovávejte na střední rychlost minimálně 8 minut.
- Po této době vložte do mísy nasekanou čokoládu a opět zpracovávejte alespoň 1 – 2 minuty.
- Následně přikryjte suchou utěrkou a nechte kynout 3/4 hodiny. (Dle teploty v místnosti ke znásobení objemu.)
Zaplétání copu
- Těsto přendejte na vál a jemně zpracujte rukou.
- Rozdělte na 5 váhově stejných dílů.
- Z každého dílu vytvořte pruh dlouhý zhruba 40 cm a položte je s mezerou vedle sebe.
- Pomyslně si je očíslujte zleva doprava. Nejprve zaplétáme od poloviny dolů.
- 5 přendejte mezi 1 a 2.
- 1 přendejte mezi 2 a 3 a ty otočte.
- 5 přendejte opět zprava do leva mezi 1 a 2
- 1 přendejte mezi 2 a 3 a ty opět zatočte.
- Zbylé těsto spojte do špičky a následně otočte cop vzhůru nohama.
- Z druhou polovinou postupujte stejně.
- Při přendání na plech s pečícím papírem nakonec malinko stočte a zmáčkněte.
- Přikryjte čistou utěrkou a nechte 20 minut kynout.
Před pečením
- Potřete rozšlehaným vejcem a posypte ozdobným cukrem.
Pečení
- Troubu rozehřejte na 165°C a pečte něco málo přes 1/2 hodiny (dle trouby). Zkuste vpichem špejle.
- Po upečení nechte vychladnout.
Pro ty, kteří mají rádi klasiku, jsem připravila variantu i bez kakaa a čokolády. Tak směle do toho…
Napsat komentář