Go Back

Ingredients
  

Kvásek

  • 110 g sójového mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 5 g hladké mouky
  • 10 g cukru krystal

Ostatní ingredience na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 140 g polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 zarovnané lžíce kakaa
  • 35 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 ks šťávy a kůry z citrónu
  • 1 ks vejce
  • 70 g Hery máslové rozehřáté, vychladlé
  • 1 špetka soli

Na dochucení

  • 8-10 tyčinek hořké čokolády k pečení nasekané nožem (Callebout)
  • 1 ks rozšlehané vejce na potření před pečením a posypem
  • 1 hrst ozdobného cukru na posyp před pečením

Instructions
 

Kvásek

  • Všechny ingredience promíchejte a nechte vykvasit alespoň 15 minut.

Těsto

  • Všechny ingredience na těsto a současně i kvásek dejte do mísy.
  • V robotu zpracovávejte na střední rychlost minimálně 8 minut.
  • Po této době vložte do mísy nasekanou čokoládu a opět zpracovávejte alespoň 1 - 2 minuty.
  • Následně přikryjte suchou utěrkou a nechte kynout 3/4 hodiny. (Dle teploty v místnosti ke znásobení objemu.)

Zaplétání copu

  • Těsto přendejte na vál a jemně zpracujte rukou.
  • Rozdělte na 5 váhově stejných dílů.
  • Z každého dílu vytvořte pruh dlouhý zhruba 40 cm a položte je s mezerou vedle sebe.
  • Pomyslně si je očíslujte zleva doprava. Nejprve zaplétáme od poloviny dolů.
  • 5 přendejte mezi 1 a 2.
  • 1 přendejte mezi 2 a 3 a ty otočte.
  • 5 přendejte opět zprava do leva mezi 1 a 2
  • 1 přendejte mezi 2 a 3 a ty opět zatočte.
  • Zbylé těsto spojte do špičky a následně otočte cop vzhůru nohama.
  • Z druhou polovinou postupujte stejně.
  • Při přendání na plech s pečícím papírem nakonec malinko stočte a zmáčkněte.
  • Přikryjte čistou utěrkou a nechte 20 minut kynout.

Před pečením

  • Potřete rozšlehaným vejcem a posypte ozdobným cukrem.

Pečení

  • Troubu rozehřejte na 165°C a pečte něco málo přes 1/2 hodiny (dle trouby). Zkuste vpichem špejle.
  • Po upečení nechte vychladnout.