Sladkost vypadající jako velká nenaplněná kremrole, vonící po vanilce a skořici. Ano, tak nějak bych popsala trdelník pro ty, kteří ho neznají. A je vůbec někdo, kdo by tuhle sladkost neznal? Myslím, že ne. Protože i malé děti procházející se s rodiči po Praze, znají stánky, které nabízí různé varianty staročeských trdelníků a dnes dokonce i naplněné zmrzlinou. Praha je touto sladkostí určitě specifická nejvíc ze všech zemí v Evropě. Přesto, že se jedná o pochoutku z Maďarska, Češi si ji natolik oblíbili, že pod názvem staročeský trdelník, ji považují jako tradiční českou pouliční pochoutku.
Já osobně mám trdelník spojený s adventními trhy. Zvláštní je, že chuť na něj mám opravdu jen v zimním počasí. V létě mě prostě nenaláká ani plněný zmrzlinou. A protože je zima, je ta správná doba si ho upéct.
Přesto, že mám recept i v sešitě po babičce, tentokrát jsem chtěla vyzkoušet ten, který je přiložen k formě Tescoma na tradiční trdelník. Nejde o placenou reklamu, ale proč nevyzkoušet něco, co je ověřené… Obohatila jsem ho pouze o pár kapek citrónové šťávy pro provonění a napodruhé jsem kravské mléko vyměnila za sójové.
Equipment
- Forma Tescoma 2 ks na tradiční trdelník
- Plech s pečícím papírem.
Ingredients
Kvásek
- 150 ml mléka použila jsem sójové
- 15 g cukru moučka
- 13 g čerstvého droždí
Další ingredience na těsto
- 280 g hladké mouky
- 35 g másla pokojové teploty
- 35 g sádla pokojové teploty
- 1 špetka soli
- 3 ks vaječné žloutky
- 8 – 10 kapek citrónu
Na potírání při pečení
- 3 lžíce másla rozehřátého
Ingredience na obalení
- 200 g cukru krystal
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 zarovnaná kávová lžička skořice
Instructions
Těsto
- Všechny ingredience na kvásek pečlivě promíchejte a nechte vykvasit alespoň 15 minut
- Do mísy navažte všechny ostatní suroviny na těsto a následně přidejte kvásek.
- Důkladně zpracujte v robotu alespoň 7 minut.
- Následně nechte kynout a tím zdojnásobit objem ( dle teploty v místnosti 30-60 minut)
Práce s těstem
- Vykynuté těsto zpracujte ještě jemně na vále a rozdělte na 4 váhově stejné díly.
- Každý díl rozválejte na váleček dlouhý přibližně metr. Chcete-li ale trdelníky poloviční velikosti, stačí na 1/2 m. Tím nebudete mít 4 velké, ale 8 menších.
- Následně obmotávejte – naviňte na formu a nechte 15 minut kynout.
Pečení
- Troubu rozehřejte na 200°C a pečte přibližně 20 minut.
- V průběhu pečení trdelník 2 až 3 krát otočte a potřete rozehřátým máslem.
Dokončení
- Po upečení hned horký trdelník potřete máslem a následně obalte v cukrové směsi se skořicí.
Mňamka.Doporučuji vyzkoušet recept.moc jsme si pochutnali.
Přidávám mezi rodinné recepty. Zdraví Rodrigo 🙂