Z doby, kdy jsem byla malá holka si pamatuji na vůni, která vanula z kuchyně při pečení chleba a chlebových bochánků. Milovala jsem to a nikdy jsem nevydržela až pečivo úplně vychladne. Měla jsem vlastně ráda, když mě ještě hřálo v ruce. A pak ta jemná ale křupavá kůrka. K takovému pečivu jsem nepotřebovala vůbec nic. Vzpomínám na to moc ráda. Pak jsem i já čas od času bochánky upekla, ale nebylo to s žádnou pravidelností. V okamžiku, kdy jsem začala dojíždět do Prahy za prací, bylo jednodušší, koupit pečivo v obchodě. Jednodušší ano, ale ta vůně mě chyběla. Proto, když se vrátil trend domácího chleba, rohlíků a dalších pečených dobrot, úplně jsem tomu hitu propadla. 🙂
Zkoušela jsem mnoho receptů na rohlíky, ale teprve ten, co pro nás nadšence zveřejnil Martin Kubík, považuji za absolutně skvělý a vychytaný. Musím se Martinovi poklonit a za recept poděkovat. Myslím, že dle něj peče velká část nadšenců nejen kváskového pečení. A proto směle do rohlíků. 🙂
Ingredients
Kvásek
- 20 g droždí
- 3/4 lžičky cukru
- 260 ml vlažné vody
Ostatní ingredience
- 30 g sádla
- 500 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
Instructions
Kvásek
- Vodu, droždí a cukr dejte do mísy robota. Nechte vykvasit alespoň 10 minut.
Zadělání těsta
- Ke kvásku přidejte sádlo (nemusíte rozehřívat), sůl a mouku.
- Zapněte robot na stupeň 2 a hák na hnětání těsta. Zvyšte rychlost a hnětejte dokud neuvidíte, že je těsto hladké a nelepivé. Nejlépe 10 minut na vyšší rychlost.
- Následně těsto velmi lehce bez problémů vyjmete na silikonový vál. Nepodsypávejte, není potřeba. Těsto by mělo být jemné, hladké. Přikryjte na půl hodinky třeba i mísou, ve které jste jej hnětali. Budete překvapeni, jak těsto nádherně nakynulo.
Tvarování rohlíků
- Těsto rozdělte na 8 stejně váhových dílů. Každý díl rozválejte do trojúhelníku.
- Následně rulujte od širší strany do špičky.
- Rohlíky dávejte na plech pokrytý pečícím papírem od sebe tak, aby měly prostor na kynutí a vešly se všechny na plech. Než si rozehřejete troubu na 240 – 250°C, nechejte rohlíky kynout. Rozprašovačem postříkejte vodou (můžete i potřít). Pak posypte solí, kmínem apod.
- Pečte 15 minut dle vaší trouby.
- Po upečení nechejte vychladnout. Jestli tedy do vychladnutí vydržíte. 🙂 Z těsta můžete upéci i bagety… A protože jste na sladkém blogu, nezapomeňte, že je musíte doplnit buď skvělou marmeládou, džemem, anebo medem. 🙂
Napsat komentář