Přesto, že blog je koncipován jako sladký, nedá mi to a musím tentokrát spojit sladké se slaným. Tohle zcela flexibilní těsto můžete z části využít nejen na bagety, ale také na domácí focacciu. Oboje se dá dochutit na sladko, ale i naslano.
Ingredients
Těsto
- 200 g chlebová mouka
- 50 g hladká pšeničná mouka
- 6 g soli
- 6 g sušeného droždí
- 180 g vody
Na kynutí
- 1 lžíce olivového oleje
Na dokončení focaccie
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 6 kusů cherry rajčátek (nebo 1 velké)
- rozmarýn dle chuti
- Dle chuti česnek, papriku
- hrubozrnná sůl
Instructions
Těsto
- Všechny ingredience na těsto navažte do mísy.
- Nejprve nehte hnětat na střední rychlost a po 2 minutách zvyšte rychlost. Hnětejte 8 – 10 minut.
- Mísu vymažte olivovým olejem a nechte v ní těsto kynout alespoň 1 hodinu.
Před pečením
- Troubu rozehřejte na 220 °C.
- Po vykynutí opatrně přendejte těsto na vál a rozdělte na 3 stejné díly. Ruce si potřete olivovým olejem. Bude se s těstem lépe pracovat.
- Ze dvou dílů vyválejte 2 bagety, které vložte buď na pečící papír, nebo formu na bagety.
- Z třetího dílu vytvořte rukama koláč vysoký tak 0,5 cm. Nechte chvilku kynout.
- Do koláče dělejte prsty jamky. Pokapejte olivovým olejem, osolte a pokryjte rajčaty, paprikou a česnekem.
- Dozdobte rozmarýnem a nechte ještě 10 minut kynout.
- Bagety šikmo nařízněte na několika místech. Focacciu znovu prsty promačkejte.
Pečení
- Pečte dle trouby přibližně 20 minut.
Po upečení
- Bagety podávejte na sladko nebo naslano. Víno je skvělým doplňkem.

Napsat komentář