Kynuté těsto milujeme celá rodina. Určitě nejvíc v kombinaci s ovocem. Jako každý kalendářní rok zakončuji vánočkou, tak nový rok začínám nejprve ovocem z mrazáku a postupně zařazuji další z obchodu, nebo ze zahrady. Meruňky v květnu a v červnu vedou. Někdy je s kombinuji i s tvarohem, jindy jen tak s mandlemi. Těsto mám stále stejné. Znáte ho z mé knížky, ale občas s ním malinko experimentuji. Většinou, co se týká tuku, nebo mléka.
Ingredients
Ingredience na těsto
- 2 ks žloutků
- 70 g cukru krystal
- 1 sáček vanilinového cukru
- 1 špetka soli
- 1/2 ks kůra z citrónu
- 2 lžíce rumu
- 130 g másla pokojové teploty
- 1/4 l sójového neslazeného mléka
- 1 kostička čerstvého droždí
- 230 g polohrubé mouky
- 230 g hladké mouky
Na dokončení
- 1 ks rozšlehané vejce
- vypeckované, očištěné meruňky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce moučkového cukru na posyp po upečení
- 1 hrst na plátky nasekaných mandlí
Žmolenka
- 70 g másla
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 3 – 4 lžíce cukru moučka
Instructions
Těsto
- Žloutky, cukr, máslo, sůl a citronová kůru utřete. Přidejte rum.
- Mléko malinko zahřejte, aby bylo vlažné.
- Následně do něj přidejte droždí.
- Dobře promíchané zapracujte do žloutků a ostatních surovin.
- Nakonec přidejte postupně polohrubou i hladkou mouku.
- Těsto přikryjte v míse utěrkou a nechejte kynout při pokojové teplotě. Musí zdvojnásobit objem.
Žmolenka
- Všechny suroviny dejte do mísy a rukou propojte tak, aby vznikla drobící struktura.
Koláče dokončení
- Vykynuté těsto dejte na vál a jemně propracujte rukou v hladké těsto.
- Následně rozdělte na 2 větší nebo 3 menší váhově stejné díly.
- Na plech dejte pečící papír a rukou vytvořte placku v podobě kruhu, který bude mít zhruba 1 cm okraj.
- Následně potřete rozšlehaným vejcem.
- Půlky meruněk nakrájejte na plátky a ty pokládejte jeden vedle druhého do kruhu. Pokryjte celý koláč, ale okraje nechte volné.
- Nakonec posypte žmolenkou, třtinovým cukrem a mandlemi.
- Pečte v rozehřáté troubě na 165°C do zhnědnutí okrajů koláče.
- Po upečení jemně dokončete moučkovým cukrem.
Notes
V případě, že budete chtít doplnit tvarohem:
Na 250 g tvarohu dejte 1 žloutek a 1 sáček vanilínového cukru. Utřete do hladka a naplňte do zdobícího sáčku. Naplnit můžete dle fantazie.
Z těsta můžete vytvářet i menší koláče a koláčky.
Napsat komentář