Ingredients
Těsto
- 150 g Hery máslové pokojové teploty
- 75 g cukru moučka
- 3 ks žloutky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/4 l mléka pokojové teploty
- 42 g droždí
- 1-2 lžíce rumu
- 1/2 šťávy a kůry z citronu
- 1 špetka soli
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
Na dokončení
- 1 ks rozšlehané vajíčko
Naplnění koláčů
- ovoce jahody, borůvky
Žmolenka (pro některé drobenka)
- 2 lžíce sádla pokojové teploty (nesolené)
- 1,5 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce cukru moučka
Instructions
Těsto
- Tuk, cukr, vanilkový cukr a žloutky utřete do hladka.
- Droždí nechte malinko vykynout v mléce.
- Poté obě části přendejte do robotu a přidejte i další ingredience.
- Pečlivě promíchejte a nechte kynout minimálně 1/2 hodiny.
- Následně těsto propracujte na vále a vyvalujte kuličky dle velikosti, kterou potřebujete.
- Kuličky pokládejte na plech pokrytý s pečícím papírem.
- Do každé vytvořte důlek takové šíře, kterou potřebujete pro plnění.
- Před plněním je nejprve potřeba těsto potřít rozšlehaným vajíčkem.
- Jahody můžete před položením na koláčky rozpůlit. Borůvky pokládejte celé.
Žmolenka
- Všechny ingredience na drobenku spojte rukou a vytvořte drobenku, kterou před pečením posypte koláčky.
Pečení
- Pečte v rozehřáté troubě na 170°C do zhnědnutí.
Notes
Koláče můžete i zamrazit. Před konzumací je nechte tak 2 – 3 hodiny rozmrazit při pokojové teplotě. V případě, že máte těsto řidší, může to být kvalitou použité mouky, nebo tuku.
Napsat komentář