Co se týká receptu na vánoční chléb, nejde až o takovou změnu oproti receptu dříve zveřejněném, ale rozdíl je ve zdobení. Ke zdobení se používá pouze obyčejná žiletka. Můžete vytvářet obrazy vánoční květiny, strom, ozdobu a jiné dle vašich představ.
Equipment
- Žiletka k ozdobným řezům
Ingredients
Těsto
- 100 g žitné mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 1 lžička slunečnicových semínek
- 2 zarovnané kávové lžičky soli
- 1 kávová lžička cukru krystal
- 1/2 kávové lžičky drceného kmínu
- 400 g vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí Dr.Oetker
- 1 sáček sušeného kvásku Dr.Oetker
K pečení
- 2 dcl vody
Instructions
Práce s těstem
- Veškeré ingredience na těsto navažte do mísy.
- Zpracujte v robotu na střední rychlost minimálně 8 minut.
- Poté zvyšte rychlost a následující 2 minuty pokračujte ve hnětení.
- Nechte kynou 40 minut a následně jemně zpracujte rukou na vále.
- 5 minut nechejte kynout přikryté utěrkou.
Zdobení a pečení
- Chléb pomoučněte a uhlaďte jej rukou.
- Poté si připravte předlohu a dle ní vytvářejte jemně obrázek.
- Celý chléb nařízněte kolem dokola.
- Troubu rozehřejte na 220°C a do trouby vložte kastrůlek s vodou.
- Při této teplotě pečte chléb 5 minut a následně teplotu snižte na 190°C.
- Pečte 40 minut nebo dle vaší trouby a po upečení nechte vychladnout.
Napsat komentář