Tradiční koblihy. Jejich chuť mám stále v sobě od dětství. Kynuté vláčné těsto a náplň dle chuti. Mám na ně poměrně hodně receptů a tak je občas střídám. A tak dnes trochu jiný recept než ten, který mám v knize Sladká inspirace.
Ingredients
Kvásek
- 200 g mléka
- 20 g droždí
- 5 g cukru krystal
- 5 g hladké mouky
Další ingredience
- 500 g hladké mouky
- 45 g cukru krystal
- 3 lžíce rumu
- 1 špetka soli
- 1 ks celé vejce
- 1-2 ks žloutky
- 60 g másla
Instructions
Kvásek
- Všechny ingredience na kvásek smíchejte a nechte 10 minut vykynout.
Práce s těstem
- Všechny zbývající ingredience mimo másla propojte v robotu na nejnižší rychlost.
- Přidejte kvásek a zapracujte.
- Poté přidávejte postupně i máslo a propracujte minimálně 10 až 12 minut v robotu na střední rychlost.
- Nechte kynout alespoň hodinu.
- Vyválejte váhově stejné kuličky. Já udělala 18 kusů.
- Poté z nich vytvořte silnější placičky, které přikryjte utěrkou a nechte kynout 20 minut.
Smažení a dokončení
- V kastrůlku rozehřejte sádlo. Používám vlastní vyškvařené sádlo, které je nesolené.
- Rozpalte a smažte. Každou stranu koblížku tak 2 -2,5 minuty dle stupně smažení.
- Nechte vychladnout a následně plňte dle chuti.
- Já tentokrát jsem využila meruňkovou marmeládu a na odlehčení ovoce.
- Po naplnění pocukrujte.
Napsat komentář