Ombré, znamená něco jako odstínovat. Dříve se tímto označovalo pouze stínování tkanin. Dnes se s „ombré“ hitem můžete setkat, nejen především u vlasů, ale také v jiných dalších oborech a sem můžeme zařadit i cukrářství. Například u vlasů jsou nejtmavší barvy nahoře u hlavy a dole jsou různě zesvětlené, nebo barevné. Přiznám se, že tyto „odrosty“ mě moc nechytly… 🙂 V cukrařině to většinou funguje obráceně. Začnete co možná nejvíce tmavším odstínem a končíte někdy jen bílou barvou. Cukrářky stínování používají poměrně často. Takže „ombré“ s lesním ovocem k tomuto přímo navádí… 🙂 V minulosti jsem takových dortů upekla opravdu hodně, ale nikdy jsem neměla až tolik času je další hodiny fotit. Takže teď se budu snažit polepšit… 🙂 I tak nejsou tyto dorty až tak mou prioritou jako u ostatních blogerů. 🙂
Ingredients
- 6 ks žloutků
- 250 g cukr moučka
- 1 ks vanilkový cukr
- 8 lžic vody
- 1 ks citrón (kůra a šťáva)
- 100 g škrobu
- 200 g hladké mouky
- 1 ks prášek do pečiva
- 6 ks ušlehaných bílků
Recept na krém:
- 150 g lesního ovoce
- 50 g krystalového cukru
- 750 g mascarpone
- 100 g cukr moučka
- 1/2 ks vanilkový lusk
Dokončení
- hrst ovoce dle chuti
Instructions
- Ingredience zpracovávejte dle pořadí v seznamu. Těsto nalijte do formy s pečícím papírem na dně. Formu zvolte dle toho jak vysoký dort chcete mít. Vyšší dort, menší průměr formy.
- Pečte dle trouby na horko-vzduch 170°C. Upečení poznáte dle zapíchnuté špejle. Těsto se nesmí na špejli nalepit.
- Piškot nechejte vychladnout a pak můžete rozkrojit 2 až 3 krát. Pak už potírejte krémem níže. Od nejtmavšího odstínu. Nechte si ale každý odstín ještě i na dozdobení kolem dortu.
Krém
- Lesní ovoce rozmixujeme na jemnou kaši a pak svaříme s cukrem. Necháme vychladnout.
- Mascarpone nemixujte, ale pouze rozmíchejte ručně a rozdělte na 3 díly. Jeden nechte bílý. Do druhého přidejte jen trochu rozvařeného ovoce a do třetí části dejte ovoce více. Cílem je vytvoření odstínů. Takže můžete dle libosti rozdělit i na 4 části.
Dokončení
- Jestli vám rozvar z ovoce ještě zbývá, můžete jím potřít vrch dortu. Jako na výše.
- Nazdobte podle vaší fantazie, ale nijak dort již nedobarvujte. Je to pak na dortu poznat. Ovoce je dostatečným barvivem. S ohledem na druh dortu se nehodí ani ořechy, ani karamel. Zdobte prosím buď jen lesním ovocem, nebo cukrovou květinou, makronkami, mascarpone. Hlavně ne živou květinou. To ne. 🙂
Napsat komentář