Můžete využít stejný recept na korpus jako u dortu Harlekýn. Upečený korpus se nikdy nerozkrajuje. Po vychladnutí korpusu se opět vloží do formy a natře pařížskou šlehačkou. Hodně cukrářek tvrdí, že výška korpusu a výška pařížské šlehačky by měla být stejná. Uhlaďte povrch a nechte v lednici vychladit. Mezi tím si připravíme čokoládovo-kakaovou polevu.
Ingredients
- 5 ks žloutků
- 150 g cukru krystal
- 35 g holandského kakaa
- 2 lžíce rozehřáté a vychladlé Hery máslové
- 100 ml vody
- 200 g polohrubé mouky s 1/2 do pečiva
- 1/2 prášku do pečiva
- 5 ks ušlehaných bílků
Recept na pařížskou šlehačku, kterou připravte den předem.
- 300 ml smetany
- 20 g cukr krystal
- 20 g kakaa
- 30 g kvalitní tmavé čokolády
Recept na polevu:
- 150 ml smetany
- 100-120 g čokolády 70% (dle chuti)
Na dokončení
- 200 ml vyšlehané smetany
- hrst kandovaného ovoce
Instructions
- Ingredience na korpus přidávejte ve výše uvedeném pořadí.
- Na dno formy vložte pečící papír. Těsto nalijte do formy.
- Pečte na 165°C v předem vyhřáté troubě. Upečení zkuste špejlí.
- Po vychladnutí korpusu se opět vloží do formy.
Pařížská šlehačka
- Smetanu, cukr a kakao přiveďte k varu. Následně zamíchejte čokoládu.
- Za občasného míchání nechejte vychladnout při pokojové teplotě. Poté vložte do lednice a nechte vychladit do druhého dne
- Druhý den vyšlehejte.
Poleva
- Smetanu zahřejeme těsně pod bod varu, sundejte z plotny a přidejte čokoládu, kterou za stálého míchání nechte rozpustit. Za občasného míchání a pokojové teplotě nechte vychladnout.
Dokončení
- Dort naplňte pařížskou šlehačkou a dejte vychladit do lednice na několik hodin.
- Po vychladnutí vyndejte z formy. Dort položte na mřížku, pod kterou dáme tác na zachycení polevy. Vychladlý dort polijte polevou. Pak nazdobte.
Notes
Na závěr vám poskytnu i jinou variantu čokoládové polevy, kterou třeba rádi využijete jako změnu při dalším pečení:
100 g čokolády 70% rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte lžíci másla, 3 lžíce smetany. Při servírování můžete doplnit o bílou vyšlehanou šlehačku. Tu nepřislazujte a skvěle ji využijte na ozdobu. Můžete doplnit i kandovaným ovocem.
100 g čokolády 70% rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte lžíci másla, 3 lžíce smetany. Při servírování můžete doplnit o bílou vyšlehanou šlehačku. Tu nepřislazujte a skvěle ji využijte na ozdobu. Můžete doplnit i kandovaným ovocem.
Jiná a větší varianta pařížského dortu v kombinaci s jahodami a čokoládou.
Napsat komentář