Equipment
- Pečící papír, forma na dort, podložka na upečený dort, mašle, stojan.
Ingredients
Čokoládový piškot
- 5 ks žloutků pokojové teploty
- 190 g cukru moučka
- 5 lžic javorového sirupu
- 1 lžíci medu
- 6 lžic vody studené až vlažné
- 20 g kakaa
- 1 sáček vanilkového cukru
- 60 g kukuřičného škrobu
- 80 g hladké mouky
- 75 g polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 5 ks ušlehaných bílků
Pařížský krém
- 400 g smetany 40%
- 30 g cukru krystal
- 20 g kakaa
- 40 g čokolády callebaut 54,5%
Ovocný rozvar
- 2 hrsti ostružin
- hrst borůvek
- 2 lžíce krystalového cukru
Další ingredience
- 1 balení oplatkové trubičky Papadopoulos Caprice
- javorový sirup na potírání plátů korpusu
Instructions
Pařížská smetana
- Smetanu, cukr a kakao dobře promíchejte a následně přiveďte k varu.
- Poté hned přidejte čokoládu, kterou dobře promíchejte.
- Pařížskou smetanu nechte vychladit v lednici do druhého dne.
- Druhý den ušlehejte.
Ovocný rozvar
- Ostružiny, borůvky a cukr rozmixujte a následně svařte.
- Po svaření, ovoce propasírujte, aby jste odstranili zrníčka.
- Nechte vychladit.
Čokoládový korpus
- Nejprve si vystřihněte pečící papír na dno formy pro dort.
- Žloutky a cukry utřete.
- Přidejte javorový sirup, med a vodu.
- Poté zamíchejte kakao a škrob. Vše spojte do hladké struktury.
- Zapracujte mouku promíchanou s práškem do pečiva.
- Nakonec zlehka vmíchejte ušlehané bílky a těstem naplňte formu na dort.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C 45– 50 minut. Čas přizpůsobte podle vaší trouby. Upečení zkuste vpichem špejle, která nesmí být po vytažení ulepená od těsta.
- Upečené korpusy nikdy neprořezávejte horké, ale nechte vychladnout.
- Poté korpus prořezejte na pláty (4 – 5).
Sestavení dortu
- Každý plát potřete jemně javorovým sirupem a následně rozvařeným ovocem.
- Po ovoci potřete silnější vrstvou pařížské šlehačky. Pokračujte takto s každým plátem.
- Výšku dortu poměřte dle výšky oplatkových tyčinek.
- Celý dost obmazejte šlehačkou a nechte vychladit v lednici alespoň půl hodiny.
- Nakonec znovu ještě jednou potřete pařížskou šlehačkou, uhlaďte.
Dokončení dortu
- Kolem celého dortu přikládejte oplatkové tyčinky.
- Vršek dortu doplňte o ostružiny a borůvky. Dort nechte dobře vychladit i několik hodin.
- Dozdobte mašlí.

Napsat komentář