Je u nás v rodině velmi oblíbený. Možná to někdo nedokáže pochopit, ale ještě ani jednou se mi nepodařilo vyfotit rozkrojený. Při oslavě se na něj všichni vrhnou a focení prostě vůbec nikoho nezajímá… Tak snad při dalším pečení. 🙂
Equipment
- Dortová forma o průměru 6 cm a výšky 12 cm.
- Pečící papír na dno formy, Špejle pro vpich do těsta.
Ingredients
Dortový korpus
- 210 g rozšlehaných vajec
- 100 g cukru krystal
- 1 špetka soli
- 25 g teplé vody
- 20 g slunečnicového oleje
- 160 g hladké mouky
- 25 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku pr.do pečiva
Krém
- 2 ks žloutků pokojové teploty
- 35 g cukru krystal
- 250 g Mascarpone
- 2 ks ušlehaných bílků
Pro zvlhčení korpusu
- 250 ml uvařené a následně vychladlé instantní kávy 3 lžičky na 250 ml vody
- 3-4 lžíce Amaretta
K dozdobení
- 2 hrsti griliášové křupinky
Instructions
Dortový korpus
- Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny.
- Následně přidávejte další ingredience.
- Na dno formy vykrojte kruh z pečícího papíru.
- Těsto nalijte do formy.
- Pečte v předehřáté troubě na 165°C přibližně 40 minut.
- Upečení zjistíte vpichem špejle do těsta. Bude-li špejle čistá, máte upečeno.
- Korpus vyklopte z formy a nechte vychladnout.
- Poté 4x prořízněte.
Krém
- Žloutky vyšlehejte s cukrem.
- Ručně přimíchejte Mascarpone.
- Nakonec zapracujte ušlehané bílky.
Sestavení dortu
- Plát navlhčete kávou s Amarettem.
- Poté naneste krém.
- Takto postupujte u všech plátů.
- Nakonec celý dort obmažte krémem.
- Dort dejte minimálně na 1 hodinu do lednice.
- Malinko zachlazený dort vyjměte z lednice a jeho strany obalte v křupinkách.
- Nakonec nasypte křupinky i na vrch dortu.
- Dort nechte vychladit do druhého dne v lednici.
Napsat komentář