Punčový dort byl snad jeden z prvních dortů, které jsem se před třiceti lety naučila. Recept mám od mamky mého manžela. Takže tak trochu rodinný recept. Za ta léta jsem vyzkoušela snad desítky receptů, ale nic mě nechutnalo tak, jako ten, který mě oslovil před lety. Miluji tu chuť, vůni a celá ta příprava dortu je pro mě obřad.
Ingredients
Piškot (pro spodní i vrchní část dortu)
- 6 ks žloutků
- 120 g cukru krystal
- 1 ks vanilkový cukr
- 120 g polohrubé mouky
- 6 ks ušlehaných bílků
Piškot vnitřní
- 12 ks žloutků
- 240 g cukru krystal
- 1 ks vanilkový cukr
- 240 g polohrubé mouky
- 12 ks ušlehaných bílků
- kakao na obarvení
- červená gelová barva na obarvení těsta
Punčovina
- 1/2 l vody
- 1/2 l punče
- 3 lžíce zavařeniny
- 200 g cukru krystal
Na dokončení
- 2 lžíce kakaa
Instructions
Piškot (pro spodní i vrchní část dortu) – dortová forma
- Bílky ušlehejte, do nich přidejte žloutky, cukr, vanilkový cukr a mouku nakonec.
- Do formy vložte pečicí papír. Těsto vlijte a pravidelně po plechu rozetřete. Pečte podle
trouby na 165 °C do světle hnědavé barvy na povrchu, přibližně 15 minut. - Po upečení nechejte vychladnout. Pak buchtu prokrojte na 2 díly.
Piškot vnitřní
- Postup přípravy těsta je stejný jako u piškotu výše. Těsto rozdělte do 3 misek. Jednu obarvěte červenou barvou a druhou kakaem.
- Po upečení nechte vychladnout a rozdělte na 2 poloviny. Pak každou rozkrájejte na asi 3 cm proužky.
Punčovina:
- Všechny ingredience svařte a nechte trochu vychladnout
Sestavení dortu
- Spodní plát prvního piškotu světlého těsta bude jako spodní podpěra. Ten potřete marmeládou.
- Tří barevné těsto nakrájené na proužky namáčejte v punčovině.
- Následně skládejte proužky na půlku světlého plátu ( do dvou pater). Druhé patro skládejte přes první.
- Pak vše přikryjte druhým plátem prvního těsta také slabě potřeným marmeládou.
- Pak přikryjte pečícím papírem, na který položte vše, co máte těžkého a rovného po ruce. Já využívám velké knihy (viz fotky) Takto zatížím "punčák" přes noc.
Dokončení
- Ráno zátěž i papír sundejte. Dort zarovnejte a nakonec dozdobte dle fantazie. Můžete jej polít čokoládovou polevou, posypat kakaem a nebo ozdobit květy (ne živé květiny prosím…) 🙂
Napsat komentář