Na tento dort jsem se už nějakou dobu chystala. Proto nápad, že s ním překvapím kolegy v práci, jsem zrealizovala až tento týden. Loupané pistácie je opravdu pochoutka a proto jsem měla dvojnásobnou radost, když jsem zjistila, že někteří kolegové je jedli úplně poprvé.
Ingredients
Recept na piškot :
- 6 ks žloutků
- 230 g moučkového cukru
- 1 ks vanilkový cukr
- 10 lžic vlažné vody
- 100 g mletých ořechů
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g mandlové mouky
- 1 ks prášek do pečiva
- 1 lžička zelená potrávinářská barva
- 6 ks ušlehaných bílků
Recept na krém:
- 300 ml mléka
- 1 ks vanilková pudink
- 250 g másla
- 150 g cukr moučka
- 1 lžička pistáciová dochucovací pasta – jemně drcené pistácie
Ozdoba dortu
- hrst mleté pistácie
- hrst loupané pistácie
- 1 cukrová květina (nemusí být )
Instructions
- Žloutky, moučkový cukr, vlažná voda, vanilkový cukr utřete.
- Následně přidejte mandlovou mouku, mleté oříšky a mouku s práškem do pečiva.
- Nakonec jsem opatrně zapracovala ušlehané bílky.
- Těsto rozdělte do 4 misek stejného množství. Každou část přibarvěte zelenou barvou různé sytosti.
- Připravte si stejně velké formy na dno dala pečící papír. Korpusy pečte všechny najednou na 165 °C asi půl hodiny. Čas je opravdu dle trouby.
Krém
- Pudink uvařte, přikryjte folií a nechte vychladnout.
- Máslo utřete s cukrem. Po vychladnutí pudinku zašlehejte.
- Nakonec přidejte pistáciovou pastu, která dodá krému sice hrubší strukturu, ale působí na chuť velmi příjemně. Také nádherně obarví krém do jemně zelené barvy.
Dokončení
- Po vychladnutí korpusů postupně od nejtmavší zelené skládejte dort a promazávejte krémem. Celý dort před potřením nejprve zarovnejte, aby byl opravdu souměrný. Nakonec ho ozdobte dle fotky.
Notes
Dort zmizel snad během 2 hodin. Největší radost mi udělal radost kolegů, kteří do této doby nikdy nejedli pistácie v této formě. Super překvápko… 🙂
Napsat komentář