Trochu zářivý, trochu podzimní. Prostě úplně jiný, než jsem v poslední době pekla. Tento dort je takovou neplánovanou rychlovkou, které jedním z dalších jedlých dárků. Původně jsem se rozhodla trénovat si jen tak pro radost podzimní makronky. Ale pak jsem se dozvěděla o narozeninách maminky mého zetě a nápad už se rodil v hlavě. To, že manžel koupil snad úplně poprvé žlutavé maliny, mi tedy už jako náhoda moc nepřipadá. Co myslíte?
Equipment
- Forma na dort o průměru 16 cm a výšky 12 cm. Pečící papír.
- Robot nebo mixér.
Ingredients
Dortový piškot
- 210 g rozšlehaných vajec pokojové teploty
- 120 g cukru krystal
- 1/2 ks šťávy z limetky
- 25 g horké vody
- 30 g slunečnicového oleje
- 160 g hladké mouky
- 20 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
Krém
- 200 g smetany 40%
- 250 g Mascarpone
- 125 g Philadelphia sýr
- 80 g cukru moučka
- 10 g šťávy z limetky
- 15 g bílého rumu
Rumový rozvar
- 25 g vody
- 25 g krystalového cukru
- 20 g bílého rumu
Na dokončení
- 2 hrsti čerstvých nebo mražených žlutých malin
- několik lístků máty
Instructions
Dortový korpus
- Vejce s cukrem šlehejte v robotu.
- Přidejte šťávu z limety, vodu a olej.
- Nakonec zapracujte mouky s pr.do pečiva.
- Na dno dortové formy vložte pečící papír.
- Těsto nalijte do formy a pečte v předehřáté troubě na 165°C (nebo dle vaší trouby) minimálně 40 minut.
- Upečení zkuste vpichem špejle. Bude-li čistá a nezalepená, máte upečeno.
- Po vychladnutí prokrojte korpus 3x.
Krém
- Smetanu vyšlehejte.
- Následně zašlehejte další ingredience.
Rumový rozvar
- Všechny ingredience přiveďte do varu. Nechte vychladnout.
Sestavení a dozdobení
- Každý plát dortu potřete rozvarem a krémem.
- Poté doplňte o pár malin a přiklopte dalším potřeným plátem.
- Celý dort obmažte zbývajícím krémem.
- Horní patro ozdobte malinami.
- Obvod dortu dozdobte mátou a makronkami.
Notes
Recept na makronky najdete zde.
Napsat komentář