Francouzskou sladkost pod názvem Mille-feuilles určitě nemusím nějak dlouze představovat. V překladu znamená něco jako tisíc listů. Pohledem na těsto, napadne každého, že je to vlastně něco jako listové těsto s krémem a popřípadě s ovocem. Ano, jedná se o listové těsto, ale zapomeňte na to, že si koupíte za pár korun kupované a vytvoříte něco, co je pro Francouze lahůdkou. To určitě nebude ono. Proto doporučuji vždy udělat těsto doma. Sice je to pracnější a časově náročnější, ale nebudete litovat.
Na pravé listové těsto pro tuhle sladkou dobrotu potřebujete vyrobit vlastně 2 těsta. Jedno máslové a druhé nesmí obsahovat žádný tuk. Jen mouku, vodu, ocet, sůl. Vyzkoušela jsem už hodně receptů, ale nakonec jsem se vždy vrátila k receptu jedné skvělé cukrářky, která už není mezi námi.
Ingredients
1. část těsta
- 100 g hladké mouky
- 250 g Hery máslové
2. část těsta
- 200 g hladké mouky
- 2 ks žloutky
- 1 dcl vody
- 2 lžíce octa
- 1 špetka soli
Žloutkový krém
- 320 ml mléka
- 2 lžíce krystalového cukru
- 3 ks žloutky
- 50 g cukru krystal
- 30-35 g hladké mouky
Pařížská šlehačka ( připravte den předem)
- 300 ml smetany 40 %
- 20 g cukru krystal
- 20 g kakaa
- 30 g kvalitní čokolády 54,5%
Cukrová poleva
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 lžička voda
- 1 lžíce rumu
Instructions
Pařížská šlehačka
- Smetanu, cukr a kakao nechte svařit. Ještě do horké smetany vmíchejte čokoládu.
- Nechte vychladnout při pokojové teplotě a následně nechte do druhého dne v lednici.
- Druhý den vyšlehejte do husté pěny.
Těsto
- 1.část těsta – tuk a mouka se spojí v hladkou hmotu a dá se do lednice.
- 2.část těsta – ingredience vypracujte v hladké těsto, které nechejte v lednici přikryté fólií. V lednici nechte cca 1 hodinu odležet.
- Těsto č.2 rozválejte a pak stočte jako na štrúdl. Očistěte vál. Těstem bouchejte o vál a tím ho natahujte. Toto provádějte minimálně 15 minut.
- Poté těsto rozválejte č.2 rozválejte a na něj nakrájejte kousky těsta č.1 .Zabalte, jako by jste hmotu č.1 chtěly schovat a začněte opět rozvalovat. Je potřeba před rozválením podsypávat hladkou moukou.
- Po rozválení opět zabalte a to vše opakujte ještě 3 x. Těsto nehnětejte ani jinak nemačkejte.
- Těsto rozdělte na 2 díly. jeden zabalte do fólie a dejte do lednice. Můžete jej využít na jiné pečení. V lednici vydrží i víc jak týden. Druhý díl rozválejte.
- Rozehřejte troubu na 180 °C. Pak rozválený plát položte na plech s pečícím papírem. Na plát těsta položte další pečící papír. Na ten položte jiný plech. Těsně před dopečením plech sundejte i s papírem a dopečte dozlatova. Důvodem je, aby těsto zůstalo v rovině a nekynulo do výšky.
- Ještě horký plát těsta nakrájejte dle potřeby, nebo vykrojte formou dortu.
- Tradiční Mille-feuilles má 3 pláty listového těsta a 2 žloutkového krému. Moderní verze mají i několik pater, ale někdy i jen 2.
Krém žloutkový
- Mléko a 2 lžíce cukru svařte. Odstavte.
- Žloutky a zbylý cukr vyšlehejte do světlé pěny. Do té přimíchejte hladkou mouku.
- Je-li směs hladká, přidejte pár lžic svařeného mléka a stále promíchávejte. Postupně přidejte všechno mléko.
- Všechen krém přelijte zpět do kastrůlku a na mírném ohřívání nechte zhoustnout. Pak za občasného promíchání nechte vychladnout.
- Ještě teplý krém zakryjte potravinovou fólii a nechte úplně vychladnout a následně dejte do lednice. Nejlepší je dělat krém den předem, nebo alespoň 3 hodiny chladit.
Cukrová poleva
- Ingredience smíchejte v hustší kašičku, kterou potřete poslední vrchní plát.
Naplnění a sestavení
- Každý krém naplňte do samostatného cukrářského sáčku. Poté každé patro zdobte jiným druhem krému. Nakonec přikryjte posledním plátem s cukrovou polevou.
- Po sestavení dortu jej dejte chladit. Dozdobte dle fantazie.
Napsat komentář