Tento dort je určen především pro milovníky jahod a želé. Budete potřebovat formu o průměru přibližně 19 cm.
Ingredients
- 2 žloutky
- 75 g cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- 3 lžíce vody
- trochu kůry a šťávy z citronu
- 20 g bramborového škrobu
- 35 g polohrubé mouky
- 30 g hladké mouky
- 5 g prášku na pečiva
- 2 ušlehané bílky
Ingredience krém:
- 20 g bílků
- 30 g cukru kurpice nebo krystal
- 45 g másla
- špetka soli
Na dokončení
- 1 ks Červené želé Dr.Oetker – postup dle návodu na obalu
- 20 kusů čerstvé, omyté a osušené jahody
Instructions
- Ingredience na piškot přidávejte dle pořadí a pěkně promíchejte.
- Pečte v předehřáté troubě na 170°C. Upečení zkuste po 35 minutách vpichem špejle.
- Po vychladnutí piškot prořízněte na dva pláty. Jeden zamrazte a druhý použijte. Většinou máme hned další víkend na repete.
Krém
- Bílky zahřejte společně s cukrem a solí nad parou na teplotu 85 °C. Občas promíchejte. Hned teplé vyšlehejte do husté pěny přibližně 6 – 8 minut. Teplota se musí snížit minimálně na 30°C.
- Postupně, pomalu zašlehávejte po malých kouskách máslo. To musí mít pokojovou teplotu. Měl by vám vzniknout nádherně hladký krém. Aby jste dosáhli nadýchanosti krému, závěrem šlehejte tak 1 minutu na nejvyšší otáčky.
Dokončení
- Na dno formy dejte piškotový plát. Ten potřete krémem. Po obvodě skládejte jednu rozkrojenou jahodu za druhou. Jahody dávejte i uvnitř dortu.
- Nakonec zalijte teplým želé (ne horkým) . Nechte zchladit v lednici. Nejlépe do druhého dne.
Napsat komentář