Dalo by se napsat, že podobnost s touto francouzskou sladkou pochoutkou je u tohoto dortu pouze ve vzhledu. Nemohla jsem prostě odolat, koupila nádherné jahody a vytvořila tak variantu pro cukrářské začátečníky a ty, kteří se nechtějí vařit s originálním krémem. A nebo jen tak potřebují efektní rychlovku.
Equipment
- Ráfek nebo obvod z dortové formy o průměru 20 cm.
- Pečící papír, na který obkreslete 2x ráfek a otočte směrem na plech.
Ingredients
Jahody
- 17 ks větších jahod
Piškot
- 3 ks ušlehaných bílků
- 100 g krystalového cukru
- 3 ks žloutků
- 1 špetka soli
- 100 g hladké mouky
Krém
- 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
- 250 g mascarpone
- 8 g vanilkového cukru
- cukr moučka dle chuti
- 8 g práškové želatiny
- 2-3 lžíce vody
Sirup z bílého rumu
- 20 g vody
- 30 g cukru
- 2 lžíce rumu
Na dokončení
- moučkový cukr na posyp
Instructions
Piškotové kruhy
- Troubu rozehřejte na 165°C.
- Žloutky s cukrem vyšlehejte do světlé pěny.
- Do této pěny zapracujte mouku.
- Přidejte vyšlehané bílky.
- Těsto naneste na pečící papír pouze do tvaru kruhů a uhlaďte do stejné výšky.
- Pečte na 165°C do světlého zhnědnutí.
- Následně nechte vychladnout.
Sirup z bílého rumu
- Všechny ingredience svařte a nechte vychladnout.
Jahody
- Očistěte, rozkrojte a každou rozpulte.
Krém
- Tvaroh promíchejte s cukrem a následně s mascarpone
- Želatinu promíchejte s vodou, rozehřej a hned zapracujte do tvarohu.
Sestavení dortu
- Připravte si ráfek a jeden upečený piškotový kruh vložte na dno.
- Piškotový kruh potřete sirupem.
- Rozpůlené jahody skládejte jednu vedle druhé po obvodu kruhu.
- Naplňte krémem celou formu a uhlaďte.
- Druhý upečený kruh opět potřete sirupem ze strany, kterou následně přiklopte na krém.
- Vrch dortu ozdobte kousky jahod a následně dejte schladit do lednice minimálně na 1/2 dne.
- Po vychlazení zvedněte ráfek směrem vzhůru.
- Strany dortu uhlaďte a dort jemně pocukrujte.
Napsat komentář