Go Back

Ingredients
  

1. část těsta

  • 100 g hladké mouky
  • 250 g Hery máslové

2. část těsta

  • 200 g hladké mouky
  • 2 ks žloutky
  • 1 dcl vody
  • 2 lžíce octa
  • 1 špetka soli

Žloutkový krém

  • 320 ml mléka
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 3 ks žloutky
  • 50 g cukru krystal
  • 30-35 g hladké mouky

Pařížská šlehačka ( připravte den předem)

  • 300 ml smetany 40 %
  • 20 g cukru krystal
  • 20 g kakaa
  • 30 g kvalitní čokolády 54,5%

Cukrová poleva

  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička voda
  • 1 lžíce rumu

Instructions
 

Pařížská šlehačka

  • Smetanu, cukr a kakao nechte svařit. Ještě do horké smetany vmíchejte čokoládu.
  • Nechte vychladnout při pokojové teplotě a následně nechte do druhého dne v lednici.
  • Druhý den vyšlehejte do husté pěny.

Těsto

  • 1.část těsta - tuk a mouka se spojí v hladkou hmotu a dá se do lednice.
  • 2.část těsta - ingredience vypracujte v hladké těsto, které nechejte v lednici přikryté fólií. V lednici nechte cca 1 hodinu odležet.
  • Těsto č.2 rozválejte a pak stočte jako na štrúdl. Očistěte vál. Těstem bouchejte o vál a tím ho natahujte. Toto provádějte minimálně 15 minut.
  • Poté těsto rozválejte č.2 rozválejte a na něj nakrájejte kousky těsta č.1 .Zabalte, jako by jste hmotu č.1 chtěly schovat a začněte opět rozvalovat. Je potřeba před rozválením podsypávat hladkou moukou.
  • Po rozválení opět zabalte a to vše opakujte ještě 3 x. Těsto nehnětejte ani jinak nemačkejte.
  • Těsto rozdělte na 2 díly. jeden zabalte do fólie a dejte do lednice. Můžete jej využít na jiné pečení. V lednici vydrží i víc jak týden. Druhý díl rozválejte.
  • Rozehřejte troubu na 180 °C. Pak rozválený plát položte na plech s pečícím papírem. Na plát těsta položte další pečící papír. Na ten položte jiný plech. Těsně před dopečením plech sundejte i s papírem a dopečte dozlatova. Důvodem je, aby těsto zůstalo v rovině a nekynulo do výšky.
  • Ještě horký plát těsta nakrájejte dle potřeby, nebo vykrojte formou dortu.
  • Tradiční Mille-feuilles má 3 pláty listového těsta a 2 žloutkového krému. Moderní verze mají i několik pater, ale někdy i jen 2.

Krém žloutkový

  • Mléko a 2 lžíce cukru svařte. Odstavte.
  • Žloutky a zbylý cukr vyšlehejte do světlé pěny. Do té přimíchejte hladkou mouku.
  • Je-li směs hladká, přidejte pár lžic svařeného mléka a stále promíchávejte. Postupně přidejte všechno mléko.
  • Všechen krém přelijte zpět do kastrůlku a na mírném ohřívání nechte zhoustnout. Pak za občasného promíchání nechte vychladnout.
  • Ještě teplý krém zakryjte potravinovou fólii a nechte úplně vychladnout a následně dejte do lednice. Nejlepší je dělat krém den předem, nebo alespoň 3 hodiny chladit.

Cukrová poleva

  • Ingredience smíchejte v hustší kašičku, kterou potřete poslední vrchní plát.

Naplnění a sestavení

  • Každý krém naplňte do samostatného cukrářského sáčku. Poté každé patro zdobte jiným druhem krému. Nakonec přikryjte posledním plátem s cukrovou polevou.
  • Po sestavení dortu jej dejte chladit. Dozdobte dle fantazie.

Notes

Musím přiznat, že za výzvy v časopise Gurmet, jsem ráda už kvůli sobě. Přesto, že listové těsto dělám poměrně často kvůli kremrolím, některé sladkosti jsem totiž nějaký ten pátek nepekla. Ani nevím proč. Člověk prostě peče rodinou oblíbené sladkosti dokola. A právě díky výzvám jsem si uvědomila, že je to škoda. Poslední výzvou jsem se trochu rozjela a udělala i více variant. :-) Proto tvoření bylo nejen pro rodinu, ale především jako překvápko pro skvělého muzikanta P.Š.T. TRIO a manžela mé kamarádky k narozeninám. A protože všem moc chutnalo, brzy bude repete.