Equipment
- Obdélníkový ráfek na tartaletu 35 x 11 cm
Ingredients
Rychlé listové těsto
1. část
- 100 g hladké mouky
- 250 g Hera máslová
2.část
- 200 g hladké mouky
- 2 ks žloutky
- 3/4 dcl vody
- 1.5 lžíce octa
- 1 špetka soli
Cukrářský žloutkový krém
- 3 ks žloutků
- 30 g cukru krystal nebo krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/4 ks vanilkového lusku (dřeň i lusk)
- 200 g mléka
- 13 g kukuřičného škrobu
- 8 g hladké prosáté mouky
Červené želé
- 1 sáček dort-želé Dr.Oetker
Na dokončení
- 15 ks větších jahod
- lístečky máty dle chuti
- moučkový cukr na posyp
Instructions
Listová tartaleta
- Všechny ingredience č.2 zpracujte v robotu (minimálně 15 minut ) v hladké těsto. Přikryjte fólií.
- č.1 Tuk a mouku vypracujte v robotu v hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte chvilku v lednici.
- Těsto č.2 rozválejte a na něj následně pokrájejte těsto č.1 a zabalte do štrůdlu.
- Vál, nebo silikonovou podložku dostatečně podsypejte hladkou moukou a začněte opatrně spojená těsta rozvalovat.
- Rozválené těsto složte do čtverce a opět rozválejte v plát.
- Toto opakujte celkem 3 x.
- Těsto rozdělte na 2 části. Jednu zabalte do fólie a nechte v lednici. Třeba na štrůdl.
- Druhou část rozválejte do velikosti formy. Dno propíchejte vidličkou.
- Troubu rozehřejte na 165°C a následně pečte do světle hnědavé barvy.
- Po upečení nechte vychladnout.
Cukrářský žloutkový krém
- Žloutky s cukry vyšlehejte do světlé barvy.
- Za stálého šlehání přidejte škrob a následně i hladkou mouku.
- Z lusku vyškrabejte dužinu a rozmíchejte v mléce. Přidejte i lusk a mléko začněte zahřívat. Nejprve pomalu a následně až pod bod varu. Nechte malinko odstát.
- Do rozšlehané žloutkové pěny přidejte pár lžic horkého mléka. Postupně přidejte všechno mléko a chvilku nechte temperovat.
- Nakonec přelijte všechno mléko se žloutkovou pěnou zpět do kastrůlku. Pomalu a za stálého míchání zahřívejte na nižší stupeň až do zhoustnutí.
- Vanilkový lusk vyjměte z krému a ještě teplým krémem naplňte tartaletu. Následně jemně pocukrujte.
Dokončení
- Omyté a osušené jahody nakrájejte na plátky.
- Pokládejte na tartaletu za sebou do řady stejně jako na fotografii.
- Nechte malinko vychladit v lednici.
- Poté si připravte dort-želé přesně dle návodu na sáčku.
- Želé na tartaletu nepoužívejte horké, ale teplé být může. Pomalu polijte přímo na pokrájené jahody. Nemusíte dávat celé množství. Záleží na velikosti tartalety.
- Dejte do lednice vychladit. Dozdobte lístky máty.
Notes
Zbylé listové těsto můžete i zamrazit.
Napsat komentář