Tradiční jablečný závin neboli štrúdl pocházející z Rakouska se stal nejen u nás velmi oblíbenou sladkostí. Dnes se již plní nejen jablky, ale například višněmi, tvarohem, ořechy, čokoládou, mákem, ale i naslano špenátem, sýrem a mletým masem.
Zaměříme-li se na sladké záviny, jejich těsto bývá většinou tažené, listové, nebo plundrové. Pro výraznější chuť by měla být jablka kyselejší. Záviny se podávají buď jen pocukrované, nebo se sladkou omáčkou, karamelem, nebo se smetanou. Peču i těsto křehké, ze zakysané smetany, jogurtu, kynuté, ale i z piva. Variant této sladkosti je opravdu mnoho, a proto vždy záleží na tradici a chuti rodin. Vybrala jsem tentokrát asi nejtradičnější těsto listové.
Další zajímavé informace o závinech naleznete v knize Sladká inspirace.
Ingredients
Těsto
- 250 g listového těsta
Na naplnění
- 5 ks jablek
- 1 ks vanilkový cukr
- 1 malá lžička skořice
Další ingredience
- 1 lžíce cukr moučka
- 1 lžíce mleté vlašské ořechy
Napsat komentář