Go Back

Ingredients
  

  • 6 ks žloutků
  • 250 g cukr moučka
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 8 lžic vody
  • 1 ks citrón (kůra a šťáva)
  • 100 g škrobu
  • 200 g hladké mouky
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 6 ks ušlehaných bílků

Recept na krém:

  • 150 g lesního ovoce
  • 50 g krystalového cukru
  • 750 g mascarpone
  • 100 g cukr moučka
  • 1/2 ks vanilkový lusk

Dokončení

  • hrst ovoce dle chuti

Instructions
 

  • Ingredience zpracovávejte dle pořadí v seznamu. Těsto nalijte do formy s pečícím papírem na dně. Formu zvolte dle toho jak vysoký dort chcete mít. Vyšší dort, menší průměr formy.
  • Pečte dle trouby na horko-vzduch 170°C. Upečení poznáte dle zapíchnuté špejle. Těsto se nesmí na špejli nalepit.
  • Piškot nechejte vychladnout a pak můžete rozkrojit 2 až 3 krát. Pak už potírejte krémem níže. Od nejtmavšího odstínu. Nechte si ale každý odstín ještě i na dozdobení kolem dortu.

Krém

  • Lesní ovoce rozmixujeme na jemnou kaši a pak svaříme s cukrem. Necháme vychladnout.
  • Mascarpone nemixujte, ale pouze rozmíchejte ručně a rozdělte na 3 díly. Jeden nechte bílý. Do druhého přidejte jen trochu rozvařeného ovoce a do třetí části dejte ovoce více. Cílem je vytvoření odstínů. Takže můžete dle libosti rozdělit i na 4 části.

Dokončení

  • Jestli vám rozvar z ovoce ještě zbývá, můžete jím potřít vrch dortu. Jako na výše.
  • Nazdobte podle vaší fantazie, ale nijak dort již nedobarvujte. Je to pak na dortu poznat. Ovoce je dostatečným barvivem. S ohledem na druh dortu se nehodí ani ořechy, ani karamel. Zdobte prosím buď jen lesním ovocem, nebo cukrovou květinou, makronkami, mascarpone. Hlavně ne živou květinou. To ne. 🙂