Nejdůležitější ingrediencí, kterou potřebujete k výrobě tohoto dortu, je mísa plná čerstvých ostružin. Nejlépe stejně velkých. Jenže při sestavování dortu mě napadla myšlenka, že příroda je tak kouzelná, že nenadělí identické plody. A právě to je na tom to krásné. Každá ostružina je jiná, jedinečná a tak jsem musela jednu po druhé skládat tak, aby to na dortu nebylo až tak poznat. Nakonec je to vlastně i jedno, protože ostružiny vytvořily nádherný design.
Equipment
- Forma na dort o průměru 13 cm a výšky 10 cm
Ingredients
Těsto na dort
- 105 g rozšlehaných vajec pokojové teploty
- 50 g cukru krystal
- 1/2 sáčku vanilinového cukru
- 1/4 ks citrónové kůry a šťávy
- 15 g horké vody
- 15 g slunečnicového oleje
- 7 g polohrubé mouky
- 80 g hladké mouky
- 1/4 sáčku prášku do pečiva
Krém
- 125 ml smetany 40%
- 125 g Mascarpone
- 65 g Philadelphia sýr
- 40 g cukru moučka
- 1/2 sáčku vanilinového cukru
- 8 g bílého rumu
- pár kapek šťávy z limetky
Rozvar na potření upečeného korpusu
- 12 g vody
- 12 g cukru krystal
- 8 g bílého rumu
- pár kapek šťávy z limetky
Na dozdobení
- čerstvé ostružiny a pár lístečků máty
Instructions
Dortový korpus
- Vejce s cukry, citrónovou kůrou a šťávou ušlehejte do světlé pěny.
- Poté postupně a krátce zašlehávejte ostatní ingredience.
- Těsto přendejte do formy, kde na dno vložte pečící papír.
- Pečte v předehřáté troubě na 165°C přibližně 35 minut. Upečení zjistěte vpichem špejle do korpusu. Bude-li špejle čistá, máte upečeno.
Krém
- Nejprve vyšlehejte smetanu a následně do ní přidejte další ingredience.
Rozvar
- Všechny suroviny přiveďte k varu a nechte vychladnout.
Sestavení a dozdobení dortu
- Upečený, vychladlý korpus prokrojte na 3 pláty, které potřete rozvarem.
- Následně potřete krémem a doplňte o pár rozpůlených ostružin.
- Celý dort potřete krémem, ozdobte ovocem a mátou.
- Dejte do lednice zchladit alespoň na 5 hodin.
Napsat komentář