Sladkost, která mě naučila velké trpělivosti, vytrvalosti, přesnému dodržování ingrediencí a postupů a především pokoře i v kuchyni. Proto pryč s improvizací a experimentováním. To si nechte na jiné sladkosti nebo na náplně do makronek. Skořápky chtějí opravdu přesnost.
Proto jestli se vám nepovedou hned na poprvé a nebo naopak povedou, ale následující pečení nebude dle vašich představ, nevzdávejte to a vychytejte to, co bude pro vaše pečení to nejlepší. Recept máme všichni dost podobný, ale vychytat musíte různé jiné věci. Jako je kvalita ingrediencí, stav bílků, teplota a délka pečení vaší trouby, druh podložky, druh plechů, uskladnění, naplnění a další jiné drobnosti. Jednou z nich je také vlhkost vzduchu v kuchyni. Dnes jsem ale pekla makronky a venku pěkně lilo. Výsledek byl skvělý, takže až pokoříte všechny tyto překážky, budete s makronkami kamarádi…
Jeden recept na blogu již mám a dalo by se říci, že je stejný. Od té doby jsem ale dost trénovala a využila některé vychytávky a poznatky od zkušenějších a hvězdných cukrářů. A světe div se, na pečení v mé kuchyni fungují. Proto jsem se rozhodla, že po 3 letech zveřejním to, co funguje mě. Děkuji i skvělému cukráři Xavierovi ze Sweetflow. To, co dělá pro rozvoj cukrařiny v Čechách je opravdu skvělé. Takže šup na recept…
Equipment
- Silikonová podložka na makronky, nebo pečící papír či teflonová podložka. Vyzkoušejte si vše, aby jste věděli, co vyhovuje zrovna vám.
Ingredients
1. část těsta
- 150 g mandlové mouky prosáté
- 150 g cukru moučka prosátý
- 57 g bílků pokojové teploty a odleželé z předcházejícího dne
2. část těsta
- 54 g vody
- 165 g cukru krystal
- 57 g bílků pokojové teploty a odleželé z předcházejícího dne
Instructions
Těsto na makronky
- Prosátou mandlovou mouku a moučkový cukr provzdušněte ve šlehači a tím krásně propojíte.
- Do této směsi zamíchejte bílky a nechte stranou.
- Druhou část bílků šlehejte, ale ne do tuhého stavu.
- Vodu s cukrem svařte na teplotu 119°C. Následně po malých částech a za stálého šlehání nalijte do šlehaných bílků.
- Bílky společně s rozvarem šlehejte do tuhé konzistence přibližně 4 minuty. Do té doby vychladnou.
- Takto vyšlehané zapracovávejte postupně do mandlové hmoty.
- Pracujte tak, aby se obě části spojily a vytvořily jemné těsto, které se nesmí trhat, ale ani příliš stékat ze stěrky.
Příprava na pečení
- Těsto přendejte do cukrářského sáčku.
- Na plech položte podložku. Těsto nanášejte v menším množství, protože makronky následně zvětší velikost a objem.
- Po nanesení makronek několikrát bouchněte plechem o stůl. Důvodem je dostat vzduch z těsta.
- Poté nechte při pokojové teplotě zaschnout minimálně 1 hodinu.
- Prstem se jemně dotkněte povrchu makronky. Jakmile se prst suchý, máte připraveno k pečení.
- Troubu rozhřejte na 155°C. Jakmile vložíte plech s makronkami, snižte teplotu na 130°C.
- Pečte zhruba 16 minut. Vše je ale vždy závislé na vaší troubě.
- Po tomto čase vyndejte plech z trouby a nechte makronky úplně vychladnout na plechu.
Skladování
- Skořápky skladujte v dobře utěsněných plastových boxech a to v lednici zhruba týden.
Naplnění
- Plnit můžete makronky dle chuti krémy, které obsahují čokoládu. Ty se mi opravdu osvědčily.
Napsat komentář