Tyto dortíky vznikly úplně jiným postupem sušení – pečení, než větší dort, který jsem nedávno zveřejnila. A tak po pár pokusech, naslouchání těm, kteří také s bílky tvoří divy a neustálé studování sušení bílků, jsem nalezla sice delší, ale jistější styl. Při něm totiž vaše mini Pavlova zůstane nádherně hladká a jemná na povrchu bez jediné prasklinky. A co je důležité naplněné dortíky šlehačkou vydrží nejen převoz, ale i do druhého dne aniž by se skořápky rozmáčely.
To tajemství je v tom, že já v noci spím a mini Pavlova se stále připravuje a to beze mě. Proto tento recept připravujte vždy k večeru a nikdy ne ráno. Níže zjistíte proč. Recept je na 8 až 10 kusů. Záleží na tom, jakou velikost zvolíte.
Ingredients
Sněhové skořápky
- 2 ks ušlehaných bílků
- 1 špetka soli
- 10 kapek citronu
- 90 g cukru krystal
- 10 g cukru moučka
Na naplnění a dokončení
- 200 ml 40% smetany
- 10 – 15 ks jahod
- 1 lžíce moučkového cukru nejlépe nevlhnoucí
Instructions
Sněhové skořápky
- Bílky vyšlehejte do husté pěny. Nejprve na střední rychlost.
- Přidejte citron, špetku soli a všechen cukr.
- Šlehání zvýšíme na vyšší otáčky až do opravdu pevného sněhu, který bude vytvářet tuhé špičky.
- Na plech dejte pečící papír a troubu rozehřejte na 80°C horko-vzduch.
- Pak už jen tvořte malá hnízdečka tak, aby uvnitř vznikal prostor pro naplnění.
- Sušte přibližně 1 a půl hodiny. Troubu neotvírejte až do rána. Neotvírejte přes celou noc! A to je celé to kouzlo úspěchu.
- Ráno mini Pavlova krásně sundáte z papíru. A jestli máte bílků víc, udělejte si mini Pavlova i do zásoby a zamrazte. Nic se jim nestane. Budou stejně skvělé, prostě jako čerstvé.
Dochucení a dokončení
- Vyšlehejte smetanu a naplňte do skořápek jen tak lžičkou.
- Ovoce si zvolte dle chuti. Nakonec můžete pocukrovat. Nejlépe nevlhnoucím cukrem.
Krásný den 🙂 Pavlovy vypadají krásně ! Chtěla jsem se zeptat, jak děláte ty hnízdečka – přesně čím ? Ráda bych taky zkusila tyto malé, zatím jsem dělala jen tu velkou,protože ty hnízdečka se mi lžící vůbec nepovedly…:( Pak jsem zkoušela i takovou tu cukrářskou zdobičku od Tescomy a to bylo snad ještě horší 🙁 Děkuju moc Klára
Dobrý den, jsem moc ráda, že se líbí. Mám na to větší kovovou špičku zakoupenou v cukrářských obchodech. V mé knize Sladká inspirace je špička vyfocená u receptu na zefýr. Jinak tyhle mini dezerty jsou vhodnější na servírování a proto je mám více oblíbené. Až je upečete, pošlete fotku. Ráda se podívám, jak se povedlo. Pohodové dny. Dana