Žemlovku jsem měla asi do 40 let zařazenou mezi jídla, která jsem neměla moc ráda. Vzhledově a chuťově mě vždycky připadala jako neuvěřitelná patlanice. Nevím jestli proto jak vypadalo servírování na talíři, nebo kvůli nijaké chuti, která jen trochu připomínala štrúdl. A protože ten miluji, hledala jsem hodně dlouho k žemlovce cestu. Zkoušela různé recepty, ale nakonec jsem si oblíbila svůj vlastní vylepšený.
Ingredients
- 4 ks rohlíky
- 1/2 l mléka
- 4 ks jablka bez slupky a jádřince
- 1 lžíce Hery máslové
- 1 ks vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžíce skořice
- sekané mandle a karamel dle chuti
Instructions
- Mléko nalijte do mísy. Formu vytřete tukem.
- Rohlíky nakrájejte na kolečka a jablka na jemné proužky.
- Rohlíky namáčejte v mléce a následné vyždímejte. To aby nebyla žemlovka moc mokrá. Jedna vrstva rohlíků, druhá vrstva jablek. Tu posypte vanilkovým cukrem a skořicí dle chuti.
- Opakujte 3 x, nebo dle formy.
- Nakonec rozšlehejte žloutek se zbytkem mléka a van.cukru a zalijte.
- Dejte péci do rozehřáté trouby na 180°C. Před opečením přidejte našlehaný bílek a posypte sekanými mandlemi. Dopečte tak, aby byl bílek opečený.
- Žemlovku nechte mírně vychladnout a následně vykropte z formy.
- Před podáváním ještě polijte slaným karamelem. Nejlepším nápojem k žemlovce je mléko nebo čaj s citronem.
Napsat komentář