Tartaletky ale i větší tartalety dělám opravdu často. Přesto, že se jedná o sladkost, kde přípravu rozděluji vždy do dvou dnů, jejich pečení a plnění si vždy užívám. V poslední době, ale vítězí především verze s tvarohem a čokoládou. Nevím, jak je to u vás doma, ale naše rodina si občas něco oblíbí a pak jsem při experimentování dost svázaná danými požadavky. Na otázku: “Co mám dnes upéct?”, dostanu většinou odpověď, která mi ve volbě moc nepomáhá. Jenže, když to všichni milují???

Equipment
- Ráfek na větší tartaletu
Ingredients
Tartaleta 1 den
- 75 g másla vychlazeného
- 150 g hladké mouky prosáté
- 1 špetka soli
- 20 g mandlové mouky prosáté
- 60 g moučkového cukru
- 33 g vajec (necelé jedno rozšlehané vejce)
Brusnice 1 den
- brusnice a rozmarýn množství dle chuti
- 120 g cukru krystal
- 120 g vody
- 2 – 3 lžíce cukru krystal na obalení brusnic
- moučkový cukr na posyp brusnic
Náplň tartalety 2 den
- 250 g tučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 1 – 2 sáčky vanilinového cukru
- pár kapek šťávy z citrónu dle chuti
- 20 g bílé čokolády ( rozehřáté )
- 4 g želatiny rozpuštěné ve vodě (2 lžíce vody)
Instructions
Těsto na tartaletu
- Z másla a hladké mouky zpracujte rukou "drobenku".
- K té přidejte cukr, mandlovou mouku a sůl.
- Až nakonec zapracujte rukou vejce.
- Na vále hranou ruky stlačujte těsto, jako by jste ho chtěli rozetřít po ploše. To opakujte dvakrát až třikrát.
- Hladké těsto zabalte do potravinové fólie a nechte vychladit v lednici nejlépe do druhého dne. Další den se bude s těstem lépe pracovat. Nemáte-li čas, tak minimálně 6 hodin.
Vytvoření tartalety a pečení
- Druhý den těsto rozválejte a vykrojte ráfkem dno tartalety. Z vyváleného těsta vykrájejte proužky, které budou tvořit strany tartalety.
- Těsto v tartaletě upevněte a nechte vychladit v lednici.(Těsto, které zbyde můžete využít na menší tartaletku.)
- Mezi tím si rozehřejte troubu na 165-170°C. Těsně před pečením propíchejte dno tartalety vidličkou.
- Pečte 10-12 minut a poté nechte vychladnout.
Brusnice
- Vodu s cukrem svařte.
- Do vlažného cukrového rozvaru dejte brusnice přes noc.
- Druhý den ráno je vyndejte na pečící papír a nechte tak hodinku okapat.
- Nakonec je obalte v cukru a připravte na jiný pečící papír k dozdobení.
Naplnění
- Tvaroh a maskarpone utřete s cukrem.
- Následně přidejte citrónovou šťávu.
- Do kastrůlku dejte vodu a plátkovou želatinu. Nechte změknout. Za stálého míchání malinko zahřejte, aby se želatina dobře rozpustila. Stále míchejte a poté zapracujte do krému.
- Nakonec dobře zapracujte bílou čokoládu.
- Krémem naplňte tartaletu.
Dokončení
- Po naplnění krémem okamžitě dozdobte brusnicemi a rozmarýnem, nebo dle fantazie. Dejte do lednice minimálně na 3 hodiny před konzumací. Nejlepší je až druhý den po naplnění.
Napsat komentář