Už z názvu blogu, Vám musí být jasné, že pečení chleba tedy není má specialita. Přesto, že pečivo peču pomalu obden, většinou nemám až tolik času na focení. Když člověk chodí do práce a na pečení je čas jen po večerech a o víkendech, není v mých silách všechno dokumentovat. I tak se o to občas snažím a doufám, že mohu i já někoho inspirovat. Tentokrát jsem si vybrala sušený kvásek, který prodává Dr.Oetker. Nebojte, není to žádná placená reklama, ale jejich recept na obalu sušeného kvásku, který si občas doplňuji dle chuti, se mi nejvíce osvědčil.
Equipment
- Pečící papír, provázek, obyčejná žiletka
Ingredients
Těsto na chleba
- 150 g žitné mouky
- 300 g pšeničné hladké mouky
- 50 g chlebové pšeničné mouky
- 1,5 kávové lžičky soli
- 1 lžičky cukru krystal
- 1 sáček sušeného droždí Dr.Oetker
- 1 sáček sušeného kvásku Dr.Oetker
- 400 ml vlažné vody
- 1 lžička drceného kmínu
Na dokončení
- různé druhy semínek
- 2 dcl vody v kastrůlku (k umístění do trouby při pečení)
Dokončení
- vlašský ořech k ozdobení
Instructions
Příprava těsta k pečení
- Všechny ingredience na těsto navažte do mísy.
- Zpracujte v robotu na střední rychlost minimálně 8 – 10 minut.
- Poté zpracovávejte ještě na 1 – 2 minuty na vyšší rychlost.
- Těsto pomoučněte a nechte kynout 1/2 hodiny.
- Následně těsto 3x přeložte a dejte do ošatky, nebo mísy na 15 minut dokynout.
- Poté těsto vyklopte, pomoučněte hladkou moukou a položte na plech s pečícím papírem.
Dokončení a pečení
- Ustříhněte 3 provázky, kterými můžete vytvořit tvar dýně, nebo jen žiletkou jemně vyřezejte ornamenty dle vaší fantazie.
- Chléb kolem dokola malinko nakrojte. To, aby vám nepraskl při pečení na místech, kde máte zdobení.
- Troubu rozehřejte na 220°C.
- Ty části těsta, kde chcete ozdobit chléb semínky, potřete vodou. Ostatní části nechte pomoučněné.
- Na dno trouby vložte kastrůlek s vodou a vsuňte chléb.
- Nejprve pečte 5 minut při teplotě 220°C a poté snižte na 190°C a pečte minimálně 35 – 40 minut do zhnědnutí.
- Po upečení nechte chléb vychladnout.
- Provázky sundejte až po vychladnutí.
- Dozdobte ořechem.
- Chléb vždy krájejte ozubeným nožem.
- Mísu od chleba umývejte vždy studenou vodou. Půjde vám to lépe.
Jiří Dolínek says
Ahoj,dotaz.
Není na půl kila mouky celý sáček droždí a kvásku nějak moc?
Děkuji za odpověď.
Jiří Dolínek
Marzicake says
Dobrý den, je to dle receptu přímo na sáčku od Dr.Oetker.
Lenka Chourová says
Nádherná práce 👍👍👍😁😋.
Marzicake says
Děkuji moc.