Tento typ sladkosti mám spojený především s chladnějším podzimním počasím. Zapletené copy možná ještě více chladnější čas symbolizují. U nás doma bývá jakýmsi předvojem předvánočního pečení. Linecké těsto je prostě velmi oblíbené.
Equipment
- Čtvercová forma (21×21 cm)
Ingredients
Těsto
- 265 g hladké mouky
- 85 g cukru moučka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 ks žloutky
- 170 g Hery máslové
- 1/2 ks citronová šťáva a kůra
- 1 špetka soli
- 1 hrst hladké mouky na podsyp těsta při práci
Náplň
- 3 ks jablek
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- skořice dle chuti
- pár kapek citrónu
Na dokončení
- drcené pistácie na posyp dle chuti
- moučkový cukr na posyp po upečení
Instructions
Těsto
- Veškeré ingredience na těsto dejte do mísy a zpracujte v robotu krátce a rychle.
- Těsto zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.
- Po vychlazení odebírejte 18 váhově stejných kousků těsta, kdy každý by měl vážit 25 g.
- Z těchto kousků vyválejte provázky delší než 25 cm a vždy tři zapleťte do copu. Celkově 6 copů.
- Každý trochu stlačte rukou.
- Ze zbývajícího těsta vyválejte čtvercový plát, který vložte na dno formy.
Náplň
- Jablka okrájejte a nastrouhejte na hrubé kousky.
- Následně naneste rovnoměrně na plát ve formě.
- Posypte vanilkovým cukrem, skořicí a pokapejte citrónem.
Dokončení
- 6 copů opatrně pokládejte na nastrouhaná jablka a to jeden vedle druhého.
- Nakonec posypte drcenými pistáciemi.
Pečení
- Troubu rozehřejte na 170°C. Pečte do světlého zhnědnutí těsta přibližně 40 minut – dle vaší trouby.
Před servírováním
- Jemně posypte moučkovým cukrem.


Napsat komentář