Tento druh sušenek jsem zařadila mezi sušenky z lineckého těsta. Složení surovin mi tak trochu linecké těsto připomíná. Pravdou však je, že až je ale ochutnáte, budou mít trochu jinou příchuť. Vůbec neucítíte marmeládu nebo džem, kterým bývají naplněné, ale budete vnímat především mandle. Díky nim vypadají tyto sušenky jako ptačí hnízdo. Palcové sušenky jim neříkám. Důvodem je to, že na jamku pro džem nepoužívám palec, ale konec měchačky. Ani neznám ve svém okolí nikoho, kdo by palec používal. Ale v Americe asi ano, protože tento název přišel právě odtud.
Ingredients
Těsto
- 160 g Hery máslové
- 80 g cukr krystal
- 1 ks vanilkový cukr
- 2 ks žloutků
- 1 špetka soli
- 200 g hladké mouky
Na dokončení
- 1 ks bílek
- marmeláda ( nejlepší jahodová)
- plátky mandlí
Instructions
- Ze všech ingrediencí na těsto zpracujte hladké nelepivé těsto.
- Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice. Nejlepší je do druhého dne, ale stačí i pár hodin.
- Po vychlazení udělejte z těsta malé kuličky, které namočte do bílku a následně obalte v nasekaných mandlích.
- Takto obalené pokládejte tak 3 cm od sebe na plech pokrytý pečícím papírem. Koncem vařečky vytvořte jamku, do které koncem malé lžičky dejte marmeládu.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C 10 až 15 minut dozlatova. Záleží opravdu na troubě.
Notes
Můžete vyzkoušet i palcové sušenky z lineckého těsta,, do kterého zapracujete mleté pistácie. Pak už doplníte karamelem. Namočíte do bílku a obalíte pistáciemi.
Napsat komentář