Jahodová vůně vám při pečení provoní celý byt. Zvláště, jedná-li se o čerstvé jahody ze zahrady. Ta chuť mě vždycky dostane. Uvědomím si, jak moc mám období sběru jahod ráda.
Ingredients
Těsto
- 130 g sójového neslazeného mléka pokojové teploty
- 20 g čerstvého droždí
- 1 sáček vanilkového cukru
- 35 g cukru krystal
- 2 ks žloutků
- 1 lžíce rumu
- 1 špetka soli
- šťáva a kůra z 1/2 citrónu
- 75 g Hera máslová
- 120 g hladké mouky
- 90 g polohrubé mouky
Žmolenka
- 2 lžíce sádla
- 4 lžíce cukru moučka
- 1 lžíce polohrubé mouky
Naplnění a dokončení
- čerstvé jahody omyté, osušené a nakrájené na silnější plátky
- 1 ks rozšlehané vejce na potření těsta před pokladením jahod
- 12 ks mátových lístečků na ozdobení po upečení
- 1 zarovnaná lžíce moučkového cukru
Instructions
Těsto
- Mléko, droždí a vanilkový cukr nechte vykvasit.
- Mezi tím si utřete tuk s žloutky, cukr krystal, rum, špetku soli, citrónovou šťávu a kůru.
- Následně spojte obě části a důkladně promíchejte.
- Postupně zapracujte obě mouky.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě. Těsto musí zdvojnásobit své množství.
- Čas kynutí se odvíjí od kvality droždí, teploty v místnosti, ale také kvality mouky.
- Po vykynutí zpracujte do hladké struktury a rozválejte do kruhu. Dle vykynutí, můžete vyválet i koláče dva. Rozehřejte troubu na 170°C.
Naplnění a dokončení
- Rozválený koláč potřete rozšlehaným vajíčkem.
- Pokryjte nakrájenými jahodami. Okraj koláče nechte jen těsto.
- Posypte žmolenkou.
- Pečte na 170°C do světlého zhnědnutí okrajů.
- Po upečení nechte vychladit. Dozdobte lístky máty a jemně pocukrujte moučkovým cukrem.
Napsat komentář