Pařížská šlehačka je v naší rodině velmi oblíbená. Když se zeptám, co mám upéct, vždy to padne na nějaký recept, kde se vyskytuje pařížský krém. A abych netvořila stále ty stejné sladkosti dokola, vymýšlím alespoň jiné tvary. Snažím se střídat i ovoce a tím zjišťuji, že k tomuto krému se hodí pomalu cokoliv. Nejlepší jsou ale jistě jahody, nejlépe čerstvé a z naší zahrady…
Equipment
- Kulaté vykrajovátko o průměru 3 cm.
- Zdobící sáček a ozdobnou kovovou špičkou.
Ingredients
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 80 g cukru moučka
- 2 ks žloutky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 30 g mandlové mouky
- šťáva z 1/2 citrónu
- 1 špetka soli
- 145 g Hery máslové
- 2 lžíce kakaa
Pařížský krém
- 300 g smetany 40%
- 20 g cukru krystal
- 20 g kakaa
- 30 g kvalitní tmavé čokolády nejlépe 54,5%
Na dokončení
- jahody omyté, osušené a nakrájené na poloviny
Instructions
Pařížská šlehačka
- Smetanu, cukr a kakao promíchejte a přiveďte k varu.
- Odstavte a přidejte čokoládu. Za občasného míchání nechte čokoládu rozpustit při pokojové teplotě.
- Následně nechejte v lednici do druhého dne.
- Druhý den vyšlehejte a naplňte do sáčku s ozdobnou kovovou špičkou.
Těsto
- Všechny ingredience navažte do mísy a následně zpracujte v robotu.
- Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny vychladit.
- Po vychlazení těsta postupně po částech rozvalujte a vykrajujte kolečka, která pokládejte na plech.
- Troubu rozehřejte na 165°C a pečte dle vaší trouby podobně jako linecké těsto.
- Upečená kolečka nechte dobře vychladnout.
Dokončení
- Jedno kolečko nazdobte a druhým kolečkem přikryjte. Opět nazdobte.
- Na každou dozdobenou jednohubku položte půlku jahody.
- Dezert nechte několik hodin rozležet v lednici. Nejlépe do druhého dne.
Napsat komentář