S tímto italským dezertem se asi nejvíce z celé Evropy setkáte ve Francii a Řecku. Vypadá složitě, ale je jednoduchý. Prostě jen zahřejete na určitou teplotu smetanu, mléko, cukr a pak přidáte želatinu. Ve výše uvedených zemích se často podává nejen s ovocem, ale i s karamelem. Jednou jsem ho v této kombinaci ochutnala v Paříži a byla to opravdu neskutečně skvělá pochoutka.
Tak tuhle dobrotu miluji snad s každým ovocem a nebo s čokoládou a karamelem. Když jsem před několika lety přemýšlela nad receptem, prošla jsem a vyzkoušela nejen ty české, ale i zahraniční recepty. Moc se od sebe nelišily. Někteří přidávají mléko, někdo vodu, ale základ je zhruba stejný. Smetana, želatina, vanilka, cukr. To ostatní je opravdu jen a jen na chuti a fantazii.
Ingredients
Jahodová část
- 100 g jahod
- 20 g cukru krystal
- 3 lžíce vody
- 2,5 g plátkové želatiny
- 1 dcl vody na namočení želatiny
Krémová část
- 200 g smetany
- 2,5 plátků želatiny
- 1 dcl vody na namočení želatiny
- 1/4 ks vanilkového lusku
- 1 zarovnaná lžíce cukru
Na dokončení
- čokoláda, sušené jahody, ovoce
Instructions
Ovocná část
- Želatinu namočte.
- Ovoce rozmačkejte, přidejte cukr a přiveďte k varu.
- Poté propasírujte přes jemné sítko. Jestliže vám nevadí kousky ovoce a malé pecičky, můžete tuto část vynechat.
- Následně přidejte vymačkanou želatinu, bez vody. Pečlivě promíchejte.
- Poté nakloňte mističky a do každé nalijte svařené ovoce. Nechte zchladit v lednici do té doby, dokud nebude ovocná část zpevněná.
Smetanová část
- Mezitím si opět namočte želatinu.
- Zahřejte smetanu s cukrem a vanilkou na 82–90 °C. Nesmí vařit.
- Následně přidejte vyždímanou želatinu. Míchejte tak, aby byl krém hladký.
- Nakloněné mističky můžete postavit na dno a naplnit smetanou. Nechte takto vychladit a
ztuhnout. - Nakonec ozdobte čokoládou, mátou a sušeným nebo čerstvým ovocem dle fantazie.
- Vrstvy můžete i prohodit, stejně jako je to na fotografii. Smetanu můžete i malinko
ovocem obarvit.
Napsat komentář