Z dětství si pamatuji rozpeky se švestkami naplněné nejen ovocem, ale také mákem. Jenže mák není až tak oblíbenou náplní v naší rodině. Proto jsem si babičin recept trochu upravila. A protože jsem po onkologické léčbě vyřadila kravské mléko, nahradila jsem jej sojovým. To sice u nás doma mimo mě zatím nikdo nepije, ale v těstě ho nikdo nepoznal. Naopak si rozpeky všichni pochvalují pro jejich jemnost.
Ingredients
Kynuté těsto
- 50 g Hera máslová pokojové teploty (Jiná varianta může být i se 40 g sádla pokojové teploty.)
- 1 celé vejce
- 35 g cukru krystal
- 1-2 lžíce rumu
- 1 špetka soli
- 130 g sojového mléka
- 12 g čerstvého droždí
- 150 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- šťáva a kůra z 1/4 citrónu
Žmolenka
- 5 lžic cukru moučka
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce sádla pokojové teploty
Ovoce
- Švestky
Na dokončení
- 1 ks rozšlehané vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- skořice dle chuti
- 2 lžíce plátků mandlí
- moučkový cukr na posyp po upečení
Instructions
Těsto
- Droždí rozmíchejte ve vlažném sojovém mléce ( 30 °C ) a nechte 10 minut malinko vykvasit.
- Mezi tím utřete tuk, cukr, citrónovou kůru a šťávu.
- Přidejte vejce a rum.
- Následně promíchejte i s mlékem.
- Nakonec zapracujte obě mouky.
- Těsto přikryjte suchou utěrkou a nechte v míse kynout minimálně hodinu.
Žmolenka
- Všechny ingredience rukou propojte tak, aby struktura působila jako jemné, větší a malé drobečky.
Ovoce
- Švestky namočte na 10 minut do studené vody.
- Poté je utěrkou osušte a trochu naleštěte.
- Následně je nožem rozpulte a vypeckujte.
- Nakonec každou půlku nakrájejte na silnější plátky.
Dokončení
- Těsto vyndejte z mísy na vál a zpracujte jej do hladka. Rozdělte na dva stejné díly.
- Každý díl rozválejte na obdélník.
- Plátky švestek pokládejte do tří pruhů tak, že zanecháte na všech stranách 3-4 cm okraj.
- Švestky posypte vanilkovým cukrem a žmolenkou. Dle chuti můžete dochutit i skořicí.
- Okraje přendejte přes ovoce na všech stranách.
- Poté je potřete rozšlehaným vajíčkem a následně posypte sekanými mandlemi.
- U druhého rozpeku postupujte stejně.
Pečení
- Pečte v předehřáté troubě na 165 °C do zhnědnutí okrajů přibližně 20 minut. Řiďte se ale dle své trouby.
- Po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.
Napsat komentář