Dříve si pamatuji koblížky jen od babičky. Poslední roky si je vlastně mohu koupit pomalu na každém rohu ulice a v každém supermarketu. Pravdou je, že je mezi nimi ale poměrně rozdíl v chuti. Dnes už se nesetkáte jen s koblihou naplněnou marmeládou, ale například i čokoládou, nebo jen tak nenaplněné mini koblížky. Masopustní jsou však vždy spojené s marmeládou. Naplnit je můžete dvěma způsoby. Před smažením a po usmažení, takže níže k receptu:
Ingredients
Kvásek
- 130 ml mléka
- 25 g krupicového cukru
- 30 g droždí
Další ingredience
- 30 g Hera máslová (nebo máslo)
- 2 ks žloutek
- 1 špetka soli
- 1 lžíce rumu
- 8 kapek citrónu
- 250-300 g hladké mouky
Na smažení
- sádlo
Instructions
- Mléko, cukr a s droždí promícháme a necháme kvasit alespoň 15 minut.
- Poté ke kvásku přidejte ostatní ingredience a několik minut nechte zpracovat v robotu. Nechte kynout alespoň 1/2 hodiny.
Práce s těstem
- Po vykynutí těsto zpracujte ještě na vále a rozdělte na 2 části.
- Jedno rozválejte a vykrajujte kolečkem ve velikosti 4 – 5 cm.
- Na jedno kolečko dejte lžičkou marmeládu a druhým kolečkem přiklopte.
- Okraje zamáčkněte prstem po celém okraji a pak znovu vykrojte do potřebného tvaru. Nechejte na vále kynout. Takto pokračujte do zpracování první části těsta.
- Dále rozválejte druhou část těsta na silnější placku. Přibližně 5 mm. Vykrajujte kolečka, která nechte vykynout.
Smažení a dokončení
- Připravte si vyšší kastrůlek a dejte do něj sádlo. Nepoužívám olej, protože nemám ráda nasáklé masné koblihy.
- Sádlo nechejte rozehřát a vkrádejte naplněné koblihy. Měňte strany, aby došlo k vykynutí i při smažení. Poté smažte nenaplněné silnější placičky. Ty smažte stejně jako koblihy. Rozdílem je, že je budete plnit až po smažení.
- Po usmažení je plňte trubičkou. Nejprve však opatrně vytvořte dírku a následně naplňte dle chuti. Po vychladnutí pocukrujte oba druhy koblih z obou stran.
- Až tohle těsto vyzkoušíte, zjistíte, že je nebudete dělat jen v období masopustu, ale poměrně častěji.
Napsat komentář